Почетна » ИКОНЕ ПЛИВАЈУ У ПРЉАВОЈ ВОДИ Потопљена и унутрашњост манастира Ваљевска Грачаница

ИКОНЕ ПЛИВАЈУ У ПРЉАВОЈ ВОДИ Потопљена и унутрашњост манастира Ваљевска Грачаница

од admin
0 коментар

Верници који се противе потапању манастира Ваљевска Грачаница почеће данас протесте испред Владе Србије.

У самој цркви Светог Архангела Михаила у Тубравићу, након што је бујица из дворишта продрла у унутрашњост храма, тужна слика: више од метар дубоке прљаве воде у којој пливају иконе и други црквени инвентар.

Фото: РАС Србија Вода продрла у унутрашњост цркве

У коментарима на те фотографије које на друштвеним мрежама поставља сајт „Истинољубље“, верници уз молитве за спас и жаљење чак позивају и на „смрт сатанистичкој власти Ваљева“ уз поруку „да безбожнике треба запалити“.

Миодраг Марковић, директор ЈП „Колубара“, које је инвеститор градње хидросистема „Ровни“ на чијем подручју се налази и богомоља из 15. века, објашњава да је вода из акумулације до манастира дошла брже него што се очекивало.

– Динамику пуњења вештачког језера није било могуће предвидети и очекивали смо да ћемо до коте 335 доћи доста касније. Међутим, дошло је до отапања снега на брдском подручју, кише и прилива 2.500 литара воде у секунди у реци Сушици, што је подигло ниво воде у акумулацији и потапања манастира – каже Марковић.

 

ПЛАЧИ СРБИЈО !!!

Posted by Ваљевска Грачаница – Valjevska gračanica on уторак 8. март 2016.

Он објашњава да су оригиналне иконе и иконостас одавно пренете из Грачанице у нову цркву.

На захтев верника да се акумулација испразни, како би се вода из Ваљевске Грачанице повукла, Марковић одговара да тако нешто може да одлучи само држава али да би последица тога било „потапање Ваљева и угрожавање живота на хиљаде људи“.

– Још пре четврт века се знало да ће храм бити потопљен. Подсећам да је 16. јануара 1991. године тадашњи епископ шабачко-ваљевски Јован (Велимировић) са државом потписао уговор о измештању цркве, што је био основни предуслов да брана почне да се гради. Тај уговор је потврдио и његов наследник, епископ Лаврентије. На жалост, Завод за заштиту споменика културе је утврдио да је измештање Грачанице немогуће због начина њене градње и материјала од којег је сазидана, па је 2003. године са СПЦ склопљен уговор о размени непокретности по којем је епархији саграђена нова црква у селу Брезовице – објашњава Марковић.

Он доаје да они никада нису имали проблема са СПЦ у реализацији највеће државне инвестиције у западној Србији у коју је до сада уложено скоро 80 милиона евра.

Садашњи епископ ваљевски Милутин поново је апеловао на државу да се акумулација „Ровни“ не пуни преко коте 333, како би се спречило потапање манастира.

 

П. Вујанац, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар