Почетна » ИЗБРИСАНИ Радници Фабрике вагона Краљево не могу у пензију, а радили 40 година

ИЗБРИСАНИ Радници Фабрике вагона Краљево не могу у пензију, а радили 40 година

од admin
0 коментар

Иако раде и више од 40 година, група радника Фабрике вагона из Краљева (ФВК) не може у пензију јер им није уплаћен сав радни стаж, а ни отпремнине нису добили јер су скинути са списка због испуњеног услова за пензију.

Када је Министарство за рад Фабрици вагона одобрило социјални пограм, ова група радника је избрисана и мада су формално и даље у фабрици, немају плате, нити здравствено осигурање.

Пре пола године понадали су се да ће после више од четири деценије рада отићи у заслужену пензију, али ипак, остали су на слепом колосеку. Социјални програм уз отпремнине подразумевао је и повезивање стажа и уплату доприноса, што, међутим, није важило за раднике који имају више од 40 година стажа.

– Били смо на списку за социјални програм као и осталих 800 радника, и то два пута. У оба случаја смо одбијени, брисани са спискова јер по нечијем тумачењу имамо услов за пензију, па за нас нема отпремнина – каже Лука Мићић, један од закинутих радника.

Радницима је најпре наложено да повуку тужбе уколико су за заостале зараде тужили ФВК како би се нашли на списку за отпремнине.

Али, мада су и то урадили, постали су прекобројни.

Да су били на списку за отпремнине, добили би и потврду да ће им држава повезати стаж и до данас би већ добили и прву пензију.

– Са 62 године живота и 42 године стажа ја сам за државу већ пензионер. Али без уплаћене четири године стажа, ПИО не одобрава пензију, па ћу ако се ово не реши, код куће морати да чекам још три године да стекнем услов за старосну пензију – рекао нам је радник Љубиша Јанковић.

Скроз незбринути, а невидљиви за државу и пензијски фонд
У „невидљивој“ групи има десетак бравара, заваривача, техничара, али и машинских инжењера који су по радној књижици стекли један од услова за пензију, али недостају неке година стажа које нису уплаћене. Већ месецима они не могу на тржиште рада јер имају услов за пензију, а неће их ни у Фабрици јер ангажују млађе. Без примања и здравствене књижице они су терет за породице, а за државу су – невидљиви.

Ненад Божовић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар