Почетна » МАЈКА У 60. ГОДИНИ Она је друга најстарија породиља у ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ и ево шта о томе ИМА ДА КАЖЕ

МАЈКА У 60. ГОДИНИ Она је друга најстарија породиља у ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ и ево шта о томе ИМА ДА КАЖЕ

од admin
0 коментар

Са бебом у наручју, с осмехом на лицу и супругом поред себе јуче је из породилишта у Вишеградској изашла Атифа Нокић (60), друга најстарија породиља у историји Србије.

Она и супруг Шериф Нокић (68) са нестрпљењем и великом срећом дочекали су дан да са својом бебом дођу кући у Нови Пазар.

– Након петог покушаја вантелесне оплодње, успела сам да затрудним и родим бебу. Знала сам да ће бити велики ризик у овим мојим годинама, али жеља ми је једина у животу била да имам дете, и она ми се остварила. Уопште се нисам плашила за свој живот. Храброст ми је бог дао, судбина ми је таква била и све је ишло како треба – прича усхићено за „Блиц“ Атифа, која је 20. јуна царским резом на свет донела девојчицу Алину.

Шериф је на почетку био против ове идеје. Он има четворо деце из првог брака и, како каже, време је за унучиће, а не за децу.

– Противио сам се томе јер је ризик велики, али сам попустио, видевши њену велику храброст – каже он.

Поносни родитељи спремни су да, подмлађени рођењем девојчице, трчкарају за њом, иако, како и сами кажу, имају и неких здравствених проблема: Атифа с крвним притиском, а њен супруг с дијабетесом, уз уграђена три бајпаса. Уз најшири осмех, причају да им је беба удахнула снагу за нови живот.

– Имаћемо довољно и елана и снаге да трчкарамо за бебом. Осећам се одлично, боље него икада у животу – срећна је Атифа.

Atifa kaže da je znala da će biti veliki rizik po njeno zdravlje da rodi dete u tim godinama, ali nije htela da odustane

Атифа каже да је знала да ће бити велики ризик по њено здравље да роди дете у тим годинама, али није хтела да одустане

Проф. др Небојша Радуновић, који је бринуо о Атифи током трудноће, а затим јој помогао да на свет донесе бебу, каже да је то била прва трудница са 60 година у овом породилишту и да је овај јединствен случај помак у медицини.

– Овакви поступци су, условно речено, позитивни јер се пружа шанса и људима који су закаснили да добију дете. Оно што је необичност је да организам после 50 година своје ресурсе пребацује на друга места, а репродуктивни систем почиње да се гаси. Ризик постоји из више разлога у овом случају, проблем је са срцем, бубрезима и плућима, који су радили доста дуго, а сада добијају оптерећење, па раде и за бебу. У тој целој причи има једна позитивна ствар – беба своју мајку подмлађује својим хормонима. Ризик је по мајку, а по бебу није уколико све то добро тече. Сигурно је да ћемо имати све више оваквих случајева, мада то није решење јер је боље рађати у млађој доби – објашњава проф. Радуновић.

Иначе, најстарија породиља у Србији је Љубинка М. из Смедерева, која је у 61. години на свет донела здравог дечака након тридесет година борбе са стерилитетом.

Расим Љајић честитао сестри

Атифа каже да ју је министар Расим Љајић, брат од стрица, након порођаја позвао и честитао јој на рођењу бебе.

– Сви су срећни, али смо ми најсрећнији – каже Атифа.

Славица (59): Чекала сам своју бебу 20 година

При изласку из породилишта породицу Нокић испратила је трудница Славица Стојиљковић (59) из села Срње код Крушевца, са којом је Атифа делила собу у ГАК-у у Вишеградској.

Она ће када се породи, крајем јула, ако све буде како треба, бити друга најстарија породиља у овом породилишту, а трећа у историји Србије.

– На вантелесну оплодњу сам ишла два пута пре 20 година и тада она није успела. Дигла сам руке од тога, али сам некако осећала у себи да ћу постати мајка једног дана. Када смо овај пут урадили вантелесну оплодњу а она успела, ја сам била пресрећна. Захваљујући сјајним докторима све тече како треба, осећам се одлично и једва чекам да родим бебу, која ће се звати Нађа – каже с осмехом храбра трудница.

Ана Ђокић    Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар