Почетна » Малинари из Ивањице поново на неочекиваним мукама АПСУРДНО Нико неће да бере малине!

Малинари из Ивањице поново на неочекиваним мукама АПСУРДНО Нико неће да бере малине!

од admin
0 коментар

Невероватно! У невеликој Ивањици, која броји више од 4.500 незапослених и спада у трећу групу неразвијених општина у Србији – нико неће да бере малине!

Произвођачи имају муке да унајме сезонске раднике, нуде дневнице у просеку од 2.000 динара, већини радника је обезбеђен стан и храна, али ни то није мотивација за рад на 40 степени Целзијуса.

– Тражили смо раднике неколико дана, путем огласа, али нам се јавио само један момак и нисмо се ништа договорили. Онда смо одлучили да путем познаника и пријатеља покушамо да нађемо ко хоће да бере малине. И прошле године смо давали добре дневнице, биле су од 2.000 па нагоре. Једва смо успели да нађемо неколико берача и дали смо им могућност да бирају, хоће ли да раде за дневницу или од процента, на килограм убраних малина 35-40 динара. Наравно да сви радници користе паузе када је сунце јако, имају освежење и све што је потребно. Храна и стан су обезбеђени – прича Анкица Зарић из Ивањице.

Свима је јасно да је тешко брати малине на високим температурама, сличне проблеме имају грађевинци, путари и сви они којима посао није везан за затворен простор. Брање малина је, ипак, много лакше од мешања бетона и асфалта, кажу пољопривредници.

– Синоћ ме је звао пријатељ који живи на селу, бави се пољопривредом и има исте проблеме. Моли да му помогнем како би нашао раднике за бербу. Каже, раније су малине брали Бугари, сезонци, али више не долазе. Ево, за неколико дана почиње брање, а нигде радника да се нађе – каже Бранислава Принчевац.

Ивањички крај предњачи са површинама под малином. У граду који је ове године захватио ту варош страдало је око половине малињака. Како ствари стоје, ни ову другу половину неће имати ко да бере.

– Издао сам малињак на проценат. Тако се више исплати и мени и њима. Они беру када им одговара, мени важно да малињак буде обран. Дођу рано ујутро, па паузирају, па увече опет. С друге стране, немам заврзламе са радницима у смислу спремања ручка, кувања кафа, освежења и, опет, не иде дневница испод 2.000 динара. Тако да је овако најбоље, од целокупне бербе њима 33 одсто, мени 67 одсто, ја све сређујем и предајем малине, они фактички само беру – причају у породици Саковић, која годинама живи од пољопривреде.

Још непозната цена вишања
У селима у околини Ниша, Мерошине и Прокупља у току су завршне припреме за предстојећу бербу вишања, а откупна цена је и даље непозната, изјавио је председник Уније вишњара Мерошине Хранислав Перић. Пољопривредни произвођачи верују да ће овогодишња откупна цена вишања износити 60 динара по килограму, што је „мало пара да би покрили све трошкове“.

Беба Бојовић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар