Почетна Локалне вести Нејасно зашто Руси још не гасе пожар

Нејасно зашто Руси још не гасе пожар

од admin
0 коментар

 

Редакција “ Данаса“ желела је да сазна из којих разлога се СРХЦ још није укључио у акцију гашења пожара на Старој планини, који је избио још пре четири дана, али у овом центру нисмо добили одговор на постављено питање, већ нам је само прослеђено саопштење.

„Спремни смо да реагујемо и помогнемо у гашењу пожара на Старој планини, у зависности од потреба и процена и сходно међудржавном споразуму Србије и Русије. У сталној смо вези са Сектором МУП-а Србије за ванредне ситуације и сва питања координирамо с њима и заједно решавамо“, наведено је у саопштењу СРХЦ.

Додаје се да је хуманитарни центар спреман да помогне у евентуалном ангажовању авијације Министарства за ванредне ситуације Русије, по процедури коју су утврдиле две владе, док у магацинима има опреме која се може доставити и уступити.

„Успостављен је контакт са Националним центром за управљање у кризним ситуацијама Министарства за ванредне ситуације Русије, у циљу праћења новонасталог стања“, саопштио је РСХЦ.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је јуче да нема ширења пожара на Старој планини

– Извесно је да ће се у четвртак у гашење пожара укључити „Иљушин 76“, који ће долетети из Русије, изјавио је Марић. Он је за авион „Иљушин“ рекао да може да избаци 42 тоне воде, да је то једна од најбољих летелица у свету у овом тренутку када је о оваквим пожарима реч и да ће заиста много помоћи, јер је најефективније у овом случају гасити пожар из ваздуха, будући да је терен јако неприступачан и да је у питању велика надморска висина.

Марић је казао и да домаћинства нису угрожена, као и да су старији људи у неколико наврата евакуисани у околини Трговишта, али да није реч о масовним евакуацијама.

На гашењу пожара на Старој планини ангажовани су, како наводе из МУП-а, ватрогасци-спасиоци из Пирота, Ниша, Димитровграда, Бабушнице, Зајечара, Лесковца, Смедерева, Панчева, Јагодине, Шапца и Крушеваца. Пожар на Старој планини избио је на бугарској страни одакле се проширио на територију Србије.

У пожарима који су захватили Пчињски округ такође нема угроженог становништва и објеката, а на гашењу је ангажовано више од 130 ватрогасаца-спасилаца из Врања, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Ниша и Лесковца. Пожар се гаси у четири сектора на територији Босилеграда, Трговишта, Сурдулице и Честелина.

На гашењу пожара у Пчињском округу ангажована је и Хеликоптерска јединица МУП-а Србије.

В. Т.     Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар