Почетна » Марић: Затражена помоћ Русије у гашењу пожара на Старој планини

Марић: Затражена помоћ Русије у гашењу пожара на Старој планини

од admin
0 коментар

 

Он је за телевизију Пинк рекао да је данас на Старој Планини од 4:30 ангажовано око 200 људи, од којих 50 из Жандармерије и 90 ватрогасаца, док остатак чине мештани и људи из Србијашума.

Марић је истакао да је пожар на великој висини и да је дим огроман проблем за гашење из ваздуха. Он је рекао да ће данас око поднева два хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије данас обавити извиђање да види да ли могу да угасе пожар из ваздуха.

Марић је додао да је МУП јуче упутио званичан допис Русији да пошаље авион „иљушин 76“ за гашење пожара из ваздуха и да се очекује да тај авион у Србију дође за дан-два.

Он је додао да је пожар на Старој планини дошао из правца Бугарске, где букти око девет десетина пожара, док на територији Србије букти око десетина тих пожара.

МУП је потврдио да је на гашењу пожара на Старој планини ангажовано више од 200 људи, ватрогасаца-спасилаца, припадника Жандармерије, радника „Србија шума“ и грађана, а пожаром није угрожено становништво и имовина.

Истичу да гашење пожара отежава неприступачан терен и велика надморска висина, због чега се до места где гори шума и растиње не може доћи ватрогасним возилима.

На гашењу пожара ангажовани су, како додају из МУП-а, ватрогасци-спасиоци из Пирота, Ниша, Димитровграда, Бабушнице, Зајечара, Лесковца, Смедерева, Панчева, Јагодине, Шапца и Крушеваца. Пожар на Старој планини избио је на бугарској страни одакле се проширио на територију Републике Србије.

У пожарима који су захватили Пчињски округ такође нема угроженог становништва и објеката, а на гашењу је ангажовано више од 130 ватрогасаца-спасилаца из Врања, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Ниша и Лесковца. Пожар се гаси у четири сектора на територији Босилеграда, Трговишта, Сурдулице и Честелина.

На гашењу пожара у Пчињском округу ангажована је и Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Фото: МУП

Ватрогасци на Старој планини Фото:МУП

У Врању ће због пожара бити ангажовани и хеликоптери МУП-а

Због пожара на подручју Честелина у близини Врања данас у тај град долази 45 ватрогасаца из Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Београда, Ниша и Лесковца, а на гашењу пожара ће бити ангажовани и хеликоптери МУП-а Србије, преноси РТС.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације одржаној синоћ речено је да је ватром захваћено 13 квадратних километара и да се ради се о изузетно неприступачном терену, што припадницима Ватрогасно-спасилачке јединице отежава гашење.

На терену је 13 ватрогасаца из Прокупља који су дежурали како се ватра не би проширила до кућа.

Како су медији раније јавили у Трговишту је проглашена ванредна ситуација, а једна непокретна особа је евакусина.

Председник те општине Ненад Крстић рекао је за РТС да очекује да ће се ситуација стабилизовати током дана с обзиром да је стигла помоћ из Новог Сада.

Пожари на југу Србије букте и данас

Пожари на југу Србије и данас букте, а у општини Трговиште проглашена је ванредна ситуација, док је ватра на планини Видојевици код Прокупља захватила 150 хектара ниског растиња и шуме.

Председник општине Трговиште Ненад Крстић рекао је да је јутрос једна непокретна особа евакуисана, пренео је РТС.

Очекује да ће се ситуација током дана стабилизовати, јер је ноћас стигла помоћ из Новог Сада. На терену су и ловачко удружење, добровољци.

Пожар на планини Видојевици код Прокупља, у близини села Видовача, захватио је 150 хектара ниског растиња и шуме. На терену је 13 ватрогасаца из Прокупља који су ноћас дежурали како се ватра не би проширила до кућа.

Како је РТС речено у МУП Србије, реч је о неприступачном терену, а становништво и објекти нису угрожени. Пожар је избио јуче ујутру и након интервенције ватрогасаца је локализован, али се услед неповољних временских прилика поново разбуктао.

Координатор штаба за ванредне ситуације града Пирота Сретен Савов рекао је да се ситуација мења из часа у час.

„Даноноћно се боримо против ватре и њеног ширења, ватрогасци раде у тешким условима, то су тешко приступачни предели. Отежавајуће је што дува ветар, па се ситуација мења из часа у час“, рекао је Савов истакавши да засад нема потребе за евакуацијом јер нису угрожени ни људи, ни имовина. Гашење отежава и висина од скоро 2.000 метара.

Данас Онлине/Агенције

Можда ти се свиди

Оставите коментар