Почетна » Одржан збор у Слатини: Катаклизма је огромна, она мора моментално да се заустави

Одржан збор у Слатини: Катаклизма је огромна, она мора моментално да се заустави

од admin
0 коментар

 Активности компанија Зи Ђин мајнинг и Зи Ђин копер већ неко време изазивају осећај нелагодности и страха међу мештанима Слатине, Кривеља, Оштреља, Брезоника.

Нетранспарентна реализација активности кључни је узрок немира међу мештанима који страхују за своје здравље, безбедност и будућност.

Све ово навело је мештане Слатине да иницирају одржавање јавног збора и да затраже одговоре од локалне самоуправе и компанија Зи Ђин мајнинг и Зи Ђин копер.

Бобан Милојковић, МЗ Слатина

„Вечерас је сазван збор на иницијативу мештана Слатине. Месна заједница је сазвала због и позвала представнике компаније Зи Ђин мајнинг и Зи Ђин копер, као и представнике градске управе. Међутим, на данашњем састанку који је одржан у градској управи окупили су се представници Зи Ђин мајнинга, Зи Ђин Копера, градоначелник и представници месне заједнице, и на том састанку је на захтев градоначелника одложен је овај скуп, зато што представници Зи Ђин мајнинга нису могли да спреме потпуну документацију о њиховим активностима на територији месне заједнице Слатина.“ – изјавио је Бобан Милојковић, председник месне заједнице Слатина за портал „Глас Зајечара“

Према речима Милојковића, иако је постојана спремност преставника компаније Зи Ђин копер да присуствују вечерашњем састанку, због неспремности компаније Зи Ђин мајнинг договорено је да се компаније заједнички појаве на наредном скупу који је заказан за следећу недељу.

„Зи Ђин копер је био спреман да вечерас дође, али пошто је то иста компанија, односно оне су овде раздвојене, али ће заједно да наступају у следећем термину, следеће недеље, када ће дати одговор мештанима о својим активностима.“ – додао је Бобан Милојковић

Мештани који су присуствовали збору евидентно су забринути, а излагање Славише Карабашевића, представника МЗ Брезоник, најгласнија је опомена о неопходној реакцији надлежних.

Славиша Карабашевић, Еко агенда 1935.

„Бунари су пресахли у Брезонику и Кривељу, све што је близу копова које они минирају. Извори су пресахли. А о оној води која постоји, дођите ви да је пијете, вашем кучету и вашој мачки дајте ту воду да пије, вашим кућним мезимцима, да видите колико ће да живе. А, наше кућне мезимце, и мачке и домаће, кучиће, налазимо мртве, зато што су пили ту воду. Катализма је огромна, она мора моментално да се заустави, да се доведе у ред и да се свака деструкција прекине овог тренутка“ – изјавио је Славиша Карабашевић мештанин Брезоника и председник покрета „Еко агенда 1935.“

Вечерашњи скуп показао је да постоје бројни нагомилани еколошки проблеми, као и немар надлежних и неспремност да се ослучне мере предузму.

Мештани Слатине страхуји за своју будућност, па је сасвим сигурно да ће одсуство правовремене и адекватне реакције резултирати радикалнијим мерама.

Наредни збор заказан је за следећу недељу, а очекује се да ће скупу тада присуствовати и представници Зи Ђина.

Снимке са скупа можете погледати у наставку текста.

 

 

Анђела Рисантијевић    Глас Зајечара

Можда ти се свиди

Оставите коментар