Почетна » Баћина: Без клипа кукуруза нема ни добре силаже

Баћина: Без клипа кукуруза нема ни добре силаже

Пољопривредници у проблему

од Жиг Инфо
0 коментар

Да је суша обрала род пре комбајна и помутила рачуницу потврђује Вукашин Баћина, пољоприведник из Јаше Томића.

„Кукуруза више нема. На неким парцелама неће бити ништа, а на некима ће можда бити 100-200 килограма по хектару. У Банату кукуруза више нема. Нема ни у другим деловима Војводине, али Банат је баш катастрофа. Не може му ништа помоћи, могу да излију све реке што постоје. Ми смо тренутно на њиви, скидамо за силажу. Али, нема ту квалитета ни за силажу. Чим нема клипа, зрна нема ни добре силаже. Једноставно, скидамо га да га не гледамо више“, каже Вукашин Баћина, пољопривредник из Јаше Томића и председник удружења пољопривредника.
„Што се тиче сунцокрета, род ће сигурно бити преполовљен. И ту је велики проблем забрана извоза рафинисаног уља. Ако то остане на снази и сунцокрет ће отићи јефитно и то мало суцокрета неће успети да покрије улагања, тако да су пољопривредници у озбиљним проблемима“, додаје наш саговорник.

Вукашин Баћина

Укидање забране извоза пшенице закаснело

Иако је држава укинула забрану извоза пшенице, што је био један од захтева произвођача, пољопривредници у овом тренутку не очекују позитивне ефекте одлуке.
„Пуштање извоза пшенице је закаснела мера. Уствари, забрана никада није требало да буде уведена. Али, кад је већ била уведена, добро је да је сада укинута. Тржиште је, по Уставу, требало да буде слободно да пољопривредни произвођач може да заради нешто. Овако од пшенице људи немају ништа ове године. Не сме да се чува, јер складиштари нису сигурни, роба мора да се наплати. Ми у Банату бар знамо да у последњих неколико година, сваке годне по један, два већа складиштара оду у стечај и ми останемо кратки за нашу робу. Већина пољопривредника је морала да прода робу да се раздужи, да плати семе, ђубриво и све што треба. Цена је била 35 динара са ПДВ-ом“, објашњава Баћина.

Премија за млеко за други квартал 15 динара?

Један од захтева пољоприведника био је и да се премија за млеко за други квартал ове године повећа на 15 динара. Одлука о томе би требало да буде донета наредних дана.

„Јуче ме је звао шеф кабинета министра да закаже састанак за следећу недељу, питао је који ми термини одговарају и сад чекамо да видимо који дан одговара и нама и министру. Тако да везано за премију за меко нисам добио никакву конкретну информацију из министарства, али су ме контактирали из млекаре којој предајем млеко и они су ми рекли да ће премија бити 15 динара. Чекамо састанак са министром, видећемо шта ће рећи, па ћемо онда одлучивати шта и како даље“, каже Вукашин Баћина, представник удружења пољопривредника.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five × three =