Почетна » ПЉУШТАЋЕ ОТКАЗИ ЗБОГ ФЕЈСБУКА И САЈТОВА ЗА ОДРАСЛЕ: Лесковчани на послу гледали забрањене ствари, градоначелник спреман да их казни

ПЉУШТАЋЕ ОТКАЗИ ЗБОГ ФЕЈСБУКА И САЈТОВА ЗА ОДРАСЛЕ: Лесковчани на послу гледали забрањене ствари, градоначелник спреман да их казни

од admin
0 коментар

Иако је градоначелник Лесковца Горан Цветановић још пре шест година забранио да градски службеници у радном времену користе друштвене мреже, детаљном контролом 15 компјутера утврђено је да неки не само да не силазе са друштвених мрежа, него и са сајтова са порно садржајем, са модних, филмских и спортских сајтова, пише Југмедија.

Од 15 детаљно прегледаних компјутера из више одељења Градске управе, а комисија је рачунаре анализирала од петка до касних сата у недељу, само пет особа је претраживало стручне програме и стручне сајтове, а оно што се код осталих нашло, запањило је и самог градоначелника.

„Оно што мене забранињава и за шта имам потребу да се извиним нашим суграђанама, од којих сам добијао бројне притужбе, чињеница је да међу запосленима има оних који своје радно време користе да би играли игрице, посећују друштвене мреже, сајтове за трговину,жуту штампу, видео садржај, сајтове за моду, сајтове за негу лица и тела, сајтове за продају одеће и обуће, гледали су се филмови и утакмице у радно време, и што је најгоре – и порнографија“, казао је градоначелник на ванредно сазваној конференцији за новинаре.

Комисија је пре одузимања компјутера, заправо, питала шефове одељењ за мишљење које рачунаре да преузме с обзиром да они најбоље познају своје колеге.

Од 15, половина службеника је гледала горе наведне интернет садржаја, док је мало њих по десетак минута у току радног времена читало днвену штампу и према њима, истакао је Цветановић, неће бити предузете ругорозне мере, док ће први потез за оне који су прекршили радну дисциплини добити наредну плату за 20 посто мању. А потом, можда, следе ригоризније мере.

„Они који гледјау филм, утакмице, порно садржаје, ту заиста нема пардона и мислим да ми и ви као новинари и грађани не би опростили. А пошто видим да се изузетно разумеју у компјутере, ја бих им препоручио да напусте локалну самоуправу. Нама нерадници не требају, да крену да се баве ИТ сектором. Има ове нове фабрике што се отварају где је велика могућност за њихов потенцијал. Захвалио би им се на досадашњем раду и труду. Убудуће нека раде неке паметније послове“, рекао је градоначелник Лесковца.

Он је при том похвалио петоро службеника, на које је, казао – поносан.

„Морам пре свега да похвалим одговорне и савесне људе, ја им честитам и кажем да сам изузетно поносан на њих: Ивана Младеновић из финансија, Славица Алексић из Урбанизма, Светлана Цонић, Одељење за имовину, Небојша Станковић – пољопривреда и Саша Младеновић – друштвене делатности. Такви луди су узор и за моју маленкост и за све наше упошљенике. Први ког сам похавлио је члан ДС, рекао сам: Одите и захвалите му у моје лично име и кажите му да такви људи требају да напредују у каријери зато што се види да човек ради стручно и да је посвећен послу“.

Као драстичан случај навео је лажни профил на Фејсбуку „Пера Перић“, који је и самог градоначелника у својим постовима прозивао, али и извесну службеницу Ничевски, која је за 7 дана претражила 46 страница на интернету „а да то нема везе с послом“.

Он је незадовољан и шефовима који су, како је рекао, покушали да заштите своје службенике, због чега ће и они имати последице. Навео је пример начелника Оделејња за привреду и пољопривреду Бобана Соколовића, који је члановима комисије говорио да су сви компјутери неопходни за рад, те да не може ни једнн да издвоји за преглед.

Комисија је, међутим, узела компјутер особе са Одељење за пружање услуге грађаниама. Цветановић Није навео њено име, али је казао да је одсутна начелница овластила ту особу да је мења.

„Код ње нема wеб прегледа, нису преузета никава документа, чак и стручна, нема приступа друштвеним мрежама, нема докуменат у wорду и еxцел програму на којима, иначе, раде. Како је могуће да ништа нема, чак ни оно стручно? Па зато што се компјутер не користи годину дана. Мислили су да ће то тако да прође. Неће моћи!“, био је категоричан Цветановић, додајући да ће после разговора са шефом службе, за кога је казао да је из друге политичке опције, размислити да ли ће да настави сарадњу.

Иначе, контрола је рађена тако што се проверавала историја инсталираних wеб прегледача, затим историја прузетих садржаја са интернета, приступ друштвеним мрежама, провера садржаја на хард диксу рачунара и провера последњих преузетих докумената и wорд и еxцел програму.

Цветановић је, говорећи на прес конференцији, поновио да Лесковац сваким даном постаје све лепши за живот, да долазе инвеститори, да долазе значајне личности, да се град уређује, али да поред тих позитивних ствари, морају да се истакну и оне негативне.

Курир.рс/Југмедија

Можда ти се свиди

Оставите коментар