Почетна » ПОРАЖАВАЈУЋЕ Чачак: Наркотици ђацима милији од књига

ПОРАЖАВАЈУЋЕ Чачак: Наркотици ђацима милији од књига

од admin
0 коментар

Резултати анкете међу чачанским основцима и средњошколцима. Од 756 ученика, више од половине за пораст насиља криви – власт

ЧАЧАНСКУ јавност шокирали су резултати анкете под називом „Процена младих о безбедности у граду“, коју су – на захтев Савета за јавни ред и мир Скупштине града – спровеле мастер социологије Рада Каранац и школски психолог Катарина Дуњић Мандић. Обухваћено је 756 ученика основних и средњих школа, од 13 до 18 година – што је 10,3 одсто овдашње ученичке популације.

И, испоставило се да 12,8 процената испитаника признаје конзумирање марихуане, а више од петине младића и 13 одсто девојака често или свакодневно посеже за алкохолним пићима. Надаље, сваки двaдесети анкетирани је, током претходна три месеца, био изложен некој врсти насиља – оговарању, игнорисању, ширењу лажи, сплеткарењу… – а као главне разлоге ученици су означили породичне проблеме (48,9 одсто), а највише њих (50,9) сматра да је за то одговорна власт! Млади Чачани сматрају да би град насиље могао да заустави отварањем нових радних места (43,1 проценат), али и адекватним кажњавањем преступничког понашања (35,8) и већим улагањем у превенцију кроз образовање (34,5). Забрињава и податак да је чак 40 одсто испитаних ученика изјавило да нерадо одлази на наставу!

По завршеном школовању, тек сваки десети властиту будућност види у Чачку, док половина уопште не жели да живи у граду на Морави. Незванично, одавде сваке године оде око 2.000 младих – на школовање у Београд или Крагујевац – али се врати једва десет одсто…

Поводом ових фрапантних података, градоначелник Војислав Илић наложио је да се интензивира координирана контрола републичких и градских инспекција у сузбијању незаконите продаје, услуживања и поклањања алкохолних пића и цигарета лицима млађим од 18 година. С обзиром на то да су чланови Савета за јавни ред и мир најавили организовање саветовалишта за очување породице, укључивање младих у спортске и културне активности, обнову радних акција, разна предавања, отварање СОС телефона… Градска управе је већ обезбедила средства за овој програм.

Али, на поменуто истраживање реаговали су и из покрета Двери, тврдњом да постављање председника омладине Српске напредне странке на место једног од координатора дугоочекиване Канцеларије за младе свакако није поступак који ће допринети побољшању односа према младима. Кажу, то ће само подстаћи неповерење међу омладином, која оправдано сумња да ће град, заправо, добити још једну канцеларију СНС у Чачку.

В. ИЛИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар