Почетна » Пожега: Поправка зуба уз фар трактора

Пожега: Поправка зуба уз фар трактора

од admin
0 коментар

У Стоматолошкој ординацији ДЗ у Пожеги принуђени да раде „штапом и канапом“. Део пољопривредне машине служи као стоматолошки рефлектор. Спас из Француске, стиже нова опрема

НЕ бојте се, отворите уста, орања неће бити и све ће протећи у најбољем реду. Тако би медицинари Дома здравља у Пожеги могли орасположити пацијенте са каријесом, зачуђене призором: уместо поквареног стоматолошког рефлектора у овој установи били су принуђени да на зубарску апаратуру монтирају – фар од трактора. Донација је једини лек за овдашње велике невоље, организација Француска народна помоћ опремиће наредних дана нову ординацију.

– Принуђени смо да посежемо за привременим решењима да бисмо могли да помогнемо пацијентима. Само захваљујући донацији из Француске, наредних дана, монтираћемо потпуно нову стоматолошку ординацију – најављује др Вера Матовић, директор Дома здравља у Пожеги, који функционише у оквиру Здравственог центра Ужице.

Рачун центра је у блокади пуна три месеца, а од тог рачуна зависи лечење 350.000 људи. Функционисање бројних установа је угрожено, трачак наде је у најави да ће овај проблем бити решен и да ће рачун напокон бити одблокиран.

– Организација Француска народна помоћ нас држи на ногама, помажу нам пуне три деценије, и то у континуитету. Од њих нам стижу шлепери пуни опреме и материјала вредни по 100.000 – 200.000 евра. Док траје царињење једног, други камион је већ на путу до нас. Овако велика помоћ нас је одржала, а донаторима смо бескрајно захвални и ми и пацијенти – истиче др Матовић.

Запослени у пожешком Дому здравља кажу да им је са пацијентима, поред бриге за здравље, заједничко и сиромаштво. Довијају се, како знају и умеју да преживе тешко време и сва понижења. Захвални су Французима, радује их што ће се у стоматолошку амбуланту „уселити“ савремена опрема. Фар од трактора који је на тренутак осветлио невоље и муке, за неколико дана биће пресељен или у магацин, или ће сијати на њиви, где му је и место.

РАЧУН ЗЦ У БЛОКАДИ 88 ДАНА

Рачун Здравственог центра Ужице, са три болнице и 10 домова здравља, међу којима је и пожешки, у блокади је 88 дана. Минус је прерастао 17 милиона динара. Од добављача стижу тек минималне количине лекова и санитетског материјала, угрожен је чак и транспорт пацијената, возила иду на регистрацију захваљујући донаторима, а испоруке хране, штампаног материјала и рецепата све су мање…

– Очекујемо да ће рачун бити одблокиран наредних дана, речено нам је да је Министарство здравља пронашло механизам за решавање овог проблема – саопштено је из ЗЦ Ужице.

Н. ЈАНКОВИЋ  Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар