Почетна » Представници спортских клубова у Гроцкој поново протестовали

Представници спортских клубова у Гроцкој поново протестовали

Обећања опет дата, данас поново састанак

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Када су им требали за изборе, окупили су их на стадиону ФК „Дунавац“ у Гроцкој, како би им поново обећали да ће проблем око финансирања клубова са територије општине бити решен ускоро, односно да је решење већ пронађено.

На појединим Бирачким местима по Србији дошло је до  поновљена гласања , а у Гроцкој спортски клубови и даље су без финансирања. Из тих разлога, јуче су око 19. часова у центру Гроцке испред зграде ГО Гроцка, неколико представника спортских клубова протестовали. Убрзо, на лицу места пронашао се помоћник председника ГО Гроцка, Милош Јанковић и Већник Спасоје Живановић, који је задужен за спорт. Представници спортских клубова одржали су састанак са представницима ГО Гроцка, где им је речено да ће им решење за њихов проблем саопштити сутра (14.04.2022.) председник Драган Пантелић. На јучерашњем састанку дошло је до конструктивне расправе између Већника Спасоја Живановића и представника спортских клубова . Констатовано је да спортски клубови више немају времена за било каква обећања, као и да су до сада више пута изиграни.

Подсетимо се, од како постоји Спортски савез у Гроцкој секретар је Живка Комленац. Она није само секретар у Спортском савезу већ и у Фудбалском савезу Гроцке. А где  је Живка секретар ту су и нерегуларности.

А било је свега у Спортском савезу општине Гроцка.

Комисија за расподелу средстава за спортску инфраструктуру, дана 11. децембра 2019. доноси ОДЛУКУ и ОДОБРАВА финансијска средства, фудбалским клубовима за обнову и реконструкцију спортских објеката у укупном износу од 5.000.000 динара (пет милиона динара). Овом одлуком  обухваћено је 12 фудбалских клубова, чланова ССОГ. На први поглед  евидентно је да средства нису равномерно распоређена јер, 9 клубова је добило по 400.000 динара, ФК ДУНАВАЦ је добио 420.000 динара, а ЖФУ ВИНЧА и ФК ЛЕШТАНЕ по 490.000 динара, што јасно указује на фаворизовање одређених клубова. Заправо,  ОДЛУКОМ о ОДОБРАВАЊУ финансијских средстава, фудбалским клубовима за обнову и реконструкцију спортских објекатаЖФУ ВИНЧА одобрена су и уплаћена средства, у износу од 490.000,00 динара.

ГО Гроцка одобрила је финансирање ЖФУ ВИНЧА у СУПРОТНОСТИ са Законом о спорту Републике Србије и ПРАВИЛНИКОМ о одобравању и финансирању програма којима се задовољавају потребе и интреси грађана у јединицама локалне самоуправе – ГО Гроцка. Увидом у регистар АПР види се да је ЖФУ ВИНЧА основано 08.02.2019. што указује да никако не испуњава услов, јер у моменту конкурисања постоји свега десет месеци

ЖФУ ВИНЧА не поседује свој терен, инфраструктуру, већ игра на стадиону ФК ВИНЧА.

Противзаконито финансирање ЖФУ ВИНЧА, мотивисано је  блокадом рачуна ФК ВИНЧА, у износу од 1.371.796,03 динара од стране НБС, и тако даље.

Све ово није било довољно актуелном председнику Гроцке, Драгану Пантелићу да утиче на своје сараднике да се не мешају у избор новог руководства Спортског савеза општине Гроцка 10.фебруара 2021.  са почетком у 17 часова требало је да се одржи ванредна изборна седница Скупштине Спортског савеза општине Гроцка, на којој је требало да  се бира ново руководство.

Међутим, као што је већ виђено и у претходно бираном руководству, пре почетка ове седнице, притисци су итекако били видљиви и то од стране најближих сарадника актуелног председника ГО Гроцка . Притисци су највише кулминирали у току тог дана, где су поједини представници спортских удружења на разноразне начине уцењивани од појединаца из владајуће странке у Гроцкој (Милана Марковића, Александра Рајковића, Стефана Дилберовића и др.).

Нерешавање нагомиланих проблема, допринело је до тога да спортски клубови у Гроцкој немају више начина да се регуларно финансирају, јер је Буџетска инспекција наложила да се изврши поврат новца који је, иначе, за већину клубова, могао да се оправда , да је секретар Живка Комленац радила по Закону о Спорту и финансирању клубова.

Погледајте снимак са јучерашњег протеста:


За Жиг инфо:

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар