Почетна » Протестовали пољопривредници из Раче

Протестовали пољопривредници из Раче

од admin
0 коментар

 

Трактори, комбајни и друге пољопривредне машине, данас су на улици. Пољопривредници за Нову.рс кажу, „црвено је слово, па нисмо на њиви“, али додају и да је одавно упаљен црвени аларм за опстанак српског сељака.

Не одустају од захтева да држава субвенционише цену дизела, повећа субвенције по хектару и утиче на смањење цене азотних ђубрива. Са тим захтевима данас ће после протеста упутити и званични допис Министарству пољопривреде.

Подсећају да је једина реакција државе, откако су пољопривредници из разних делова земље, пред почетак пролећне сетве подигли глас, било замрзавање цене дизела на 179 динара по литру.

За Милана Милошевића из Раче, такав потез је, каже, шамар свим пољопривредницима и поигравање са реалним захтевима које имају према држави.

За нас не значи ништа да нам дизел буде јефтинији пет или 10 динара. Ово је брука и срамота што су урадили. Наш захтев је јасан и ми хоћемо регресирану цену која постоји у свим земљама у окружењу“, категоричан је он.
Према његовом мишљењу, тренутна аграрна политика која постоји у нашој земљи, несумњиво води ка гашењу малих произвођача, који су, каже он и најбројнији.

Ми смо сви презадужени још од јесење сетве. Сада нам нуде наводно бескаматне кредите, али није тако. Већ у старту нам обрачунавају 1,5 посто за обраду кредита, а нису до краја ни прецизирани други услови. Минимални износ је 600.000 динара, тако да су у старту отписани људи којима је можда потребно 100 или 200 хиљада да затворе неку своју рачуницу. Тим људима не преостаје ништа друго, него да се угасе, каже Милан.
Пољпривредницима из Раче, данас су се придружили произвођачи из Баточине, Лапова и Смедеревске паланке. Они протестују на излазу из Раче, на раскрсници која води ка Тополи и Смедеревској Паланци. Саобраћај нису блокирали, али најављују да ће бити приморани и на такав потез, уколико држава не буде реаговала на њихове захтеве.

У четвртак у 10 сати најављен је протест пољопривредника у Кутлову.

Фотографија: Нова.рс

Александра Петровић, Нова.рс/глас шумадије

Можда ти се свиди

Оставите коментар