Почетна » РАДНИК ПРИЈАВИО ВЛАСНИКА ФИРМЕ Радимо на црно и по 15 сати

РАДНИК ПРИЈАВИО ВЛАСНИКА ФИРМЕ Радимо на црно и по 15 сати

од admin
0 коментар

Запослени у фабрици тапацираног намештаја „Алеxа“ у Пожаревцу жалили су се да их власник Дејан Пантић месецима није пријавио, да раде и по 15 сати, а некима је чак и претио.

– У фирми „Алеxа“ радим од 24. октобра 2014, а био сам непријављен до 1. августа 2015. Уговор о сталном радном односу раскинут ми је 1. новембра прошле године без икаквог обавештења о разлозима. Био сам легалан радник само три месеца. Да ми је престао стални радни однос, сазнао сам 31. децембра прошле године, када ми је плата исплаћена на руке. Тражио сам од власника да ми да решење о отказу, али је он то одбио. Упозорио сан га да ћу се обратити инспекцији рада, а он је на ти одговорио: „Можете се обратити било коме, али од тога нема ништа, сви су они на мом платном списку“ – прича Саша Ђорђевић.

Ђорђевић каже да је био присиљаван и уцењиван да потпише бланко споразумни отказ без попуњеног датума када споразум ступа на снагу.

Полиција је поднела прекршајну пријаву против власника фирме јер је претио раднику

– Инспекцији рада сам се обратио 6. јануара ове године и до сада инспекција није долазила – истиче Саша, који је у фирми наставио да ради на црно јер је самохрани родитељ. На рад у фабрици „Алеxа“ жалио се и Марјан Милојковић, који истиче да је у фабрици био пријављен само месец дана, и то на четири сата, а онда одјављен и тако ради већ седам месеци.

– Плату не примам већ три месеца, иако радим по 15 сати дневно – каже Милојковић.

Саши Ђорђевићу у новембру прошле године истекао је уговор о раду и предочен му је нови који није желео да потпише. Претио ми је како ће да затвори фирму

Дејан Пантић, власник фабрике намештаја

Власник фабрике Дејан Пантић каже да је Саши Ђорђевићу у новембру прошле године истекао уговор о раду и предочен му је нови који није желео да потпише.

– Тражио је месечну зараду од 35.000 динара, а ја сам му понудио основицу од 25.000. Инспекција рада је пре неколико дана била у контроли и и све им је то предочено. Након одласка инспекције дошло је до расправе са њим и он ми је претио како ће да затвори фирму. Позвао сам полицију да га удаље. Њему је позлило и долазила је и Хитну помоћ. Што се тиче рада на црно, тога је било на почетку рада фабрике када нам није ишло, али сада више тога нема јер извозимо у Чешку, Немачку и Швајцарску – каже Пантић.

Инспектори ћуте

У инспекцији рада нису желели било шта да кажу, уз образложење да нису овлашћени за давање било каквих информација, већ је то у надлежности инспектората рада.

Светислав Мирковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар