Почетна » РОМАНТИКА ИЗА РЕШЕТАКА Ево како изгледају „љубавни бунгалови“ у нишком затвору

РОМАНТИКА ИЗА РЕШЕТАКА Ево како изгледају „љубавни бунгалови“ у нишком затвору

од admin
0 коментар

Собе намењене такозваним слободним посетама, смештене у бунгаловима, међу боровима, на самом улазу у нишку казниону, невештом оку, могле би да заличе и на какве бањске депандансе, само да нису са свих страна оковане дебелим решеткама.

„Љубавне собе“ у Казнено-поправном заводу у Нишу место су у којима осуђеници проводе интимне тренутке са супругама или ванбрачним женама.

Собице од десетак квадрата су скромне, али функционалне и удобне и више него добро служе намени: један једноставан брачни кревет, сточић са два табуреа, огледало у ходнику и плочицама озидани тоалет са бојлером и „чучавцем“ симулирају удобност дома. Макар накратко…

Два сата, једном у два месеца – или у најбољем случају једном месечно – могу да проведу са лепшим половинама само они осуђеници који добрим владањем то заслуже.

Dva sata intime: Čuvari doprate par, provere ih, zaključaju i odu

Два сата интиме: Чувари допрате пар, провере их, закључају и оду

– Право на посете најближих рођака и деце имају сви осуђеници једном месечно. Али, право на посете супруга или ванбрачних жена је проширено право које остварују само они који то заслуже дисциплином и залагањем. То право може и да се изгуби. А колико то њима значи, најбоље илуструју речи самих осуђеника да им лакше пада 15 дана у самици него када због лоше дисциплине изгубе ово проширено право. Кажу да им је то једна од најтежих казни – вели начелник службе за третман у КПЗ Ниш Светозар Шарић.

U sobi od desetak kvadrata su jednostavan bračni krevet, stočić sa dva taburea, ogledalo...

У соби од десетак квадрата су једноставан брачни кревет, сточић са два табуреа, огледало…

Осуђеници који имају ванбрачне супруге су у благој „предности“ над формално ожењенима јер их може посетити више ванбрачних супруга, уз адекватну потврду из месне заједнице. Тако је један од осуђеника имао десетак ванбрачних супруга које су га посећивале.

Дешавало се и да једна те иста „ванбрачна супруга“ долази у посете код 10 до 20 осуђеника, а забележен је и случај да је једног осуђеника посећивала иста женска особа и као тетка и као ванбрачна супруга Александар Грбовић, управник КПЗ Ниш

– Дешавало се раније и да једна те иста „ванбрачна супруга“ долази у посете код 10 до 20 осуђеника са потврдама из разних месних заједница. Ми по закону немамо права да то проверавамо, а наши захтеви код других државних органа да се провере ти подаци нису наилазили на разумевање. Остао је у затворској пракси забележен и случај да је једног осуђеника посећивала иста женска особа и као тетка и као ванбрачна супруга – каже управник КП завода Александар Грбовић.

Прегледи због злоупотреба

Одсуство надзора у овим собама, понекад, осуђеници покушају да злоупотребе да би унели у затвор дрогу или мобилне телефоне. Тако је један осуђеник покушао да у аналном отвору прокријумчари 97 таблета синтетичке дроге, док је други имао „маштовиту“ идеју да у тој телесној шупљини сакрије – мобилни телефон.

Pločicama ozidani toalet sa bojlerom i

Плочицама озидани тоалет са бојлером и „чучавцем“

– Сви сумњиви покушаји злоупотребе завршавају ванредним лекарским прегледом телесних шупљина и подношењем кривичних пријава. Захваљујући законским изменама, имамо права да затражимо те прегледе – наглашава начелник службе обезбеђења Дејан Панић.

Паник-тастери после убиства

Након што је 2014. године осуђеник Иван Миловановић (37) задавио бившу супругу Бојану Бачевић (27) током посете у „љубавној соби“, ове просторије добиле су и паник-тастере.

– Није било пропуста затворског особља јер су по закону те посете без надзора стражара. Провере су вршили тужилаштво, заштитник грађана, центар за људска права и интерна контрола али нису утврђени пропусти. Као додатну меру сигурности уградили смо паник-тастере – каже Грбовић.

„Затворске“ бебе

Управник Александар Грбовић додаје да је много деце зачето баш у овим собама.

– Више од 90 одсто осуђеника користи ове просторије за исправне ствари и на законом прописан начин. Они који се оглуше ризикују губитак права и кривичну пријаву – каже Грбовић.

Бранко Јанчаковић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар