Почетна Локалне вести СПРЕМИТЕ СЕ Два струјна шока у 2015.

СПРЕМИТЕ СЕ Два струјна шока у 2015.

од admin
0 коментар

Грађанима Србије рачуни за струју до краја године биће увећани у два наврата, и то у јуну у просеку за 200 динара и у новембру за још 300.

Струја ће поскупети због акциза до седам одсто на мајским рачунима и још за седам и по одсто на октобарским, сазнаје „Блиц“.

Извор „Блица“ из Немањине тврди да је то решење које премијер Александар Вучић покушава да издејствује у директним разговорима са шефицом ММФ Зузаном Мургасовом, а аргумент за такав предлог налази у томе што су буџетски приходи бољи од планираних.

– Премијер мисли да суфицит од 6,5 милијарди динара даје за право да од ММФ тражи овај уступак, јер сматра да би нагло поскупљење струје од 15 одсто имало велики удар на буџет грађана Србије. Питање је како ће се цео случај решити јер ММФ притиска да се акцизе уведу што пре. Ми још увек немамо закон о акцизама, али то је техничка ствар и могло би брзо да се реши. Оно што је важно јесте да ми пред делегацијом ММФ 19. маја морамо да имамо решење шта ће се десити са ЕПС уколико не дође до поскупљења струје од 7,5 одсто, тј. да дамо гаранције да неће пасти на јасле државе – објашњава саговорник „Блица“.

Најизвесније је да ће струја поскупети тек у новембру, док ће акцизе бити видљиве на рачуну грађана у јуну. Оно што је још неизвесно јесте да ли ће ММФ, због одлагања поскупљења струје, прихватити да акцизе буду 0,5 динара по потрошеном киловату или ће тражити да се тај износ увећа.

Наш саговорник додаје да премијер сматра да поскупљење киловата може да има смисла само када ЕПС стане на ноге, тј. када се реорганизује и створи механизме за дисциплиновану наплату електричне енергије.

– Параметри за овакву врсту реорганизације су дефинисани у плану финансијске консолидације ЕПС који још није усвојен иако је достављен Влади, а према утврђеној динамици, вероватно ће се усвојити након Ускрса – објашњава наш саговорник.
У ММФ нису желели за „Блиц“ да коментаришу намере Владе да одложи поскупљење струје до новембра. Ни у ЕПС нису желели да коментаришу како ће се и када кориговати цена струје.

– Ми смо план финансијске консолидације предали, и чекамо да га Влада усвоји. Цену струје одређује Агенција, а ми нисмо поднели захтев за повећањем. Што се тиче акциза, о њиховом увођењу одлучује држава а не ЕПС – речено нам је у ЕПС.

Слађана Вукашиновић, Гордана Булатовић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар