Почетна » Српски сабор Заветници ГрО Зрењанин започео акцију под називом “Сачувајмо ћирилицу “

Српски сабор Заветници ГрО Зрењанин започео акцију под називом “Сачувајмо ћирилицу “

од admin
0 коментар

Сведоци смо да у последњем периоду запостављамо своје корене, своју традицију и обичаје свог народа, да ли је то због посла, због ужурбаног начина живота, због других обавеза које имамо свакодневно?

Ћирилица, прелепо писмо које нам је остало у аманет од стране наших старих лагано се губи у ужурбаној свакодневници. Ми из Српског сабора Заветници, градски одбор Зрењанин смо управо из тог разлога започели ову акцију која носи симболичан назив “Сачувајмо ћирилицу”. Циљ ове акције нам је да наградимо власнике локала који су се одлучили да у свом називу користе ћирилично писмо пригодном захвалницом за неговање националног идентитета. Као што знамо по званичном Уставу Републике Србије у службеној употреби је српски језик и ћирилично писмо, али сматрамо да ћирилица и даље није довољно заштићена, управо из тог разлога одлучили смо се за овакву акцију, такође желимо овом акцијом да пробудимо националну свест код људи да више користе наше прелепо писмо и не дозволе да оно падне у заборав.

Користимо ову прилику да се захвалимо објектима градској кафани “Стара Занатлија” ,и књижари “Стражилово” који су били вољни да угосте нашу делегацију и приме овај вид скромне захвалности коју им дугујемо на томе што су можемо са поносом рећи чувари ћирилице. У наредној недељи настављамо нашу акцију где ћемо обићи и бурекџиницу “Охрид” као и кафану „Муштулук“

Такође позивамо и остале локале који желе да добију захвалницу на очувању ћирилице да нас слободно контактирају.

Владимир Еремић, председник Српског сабора Заветници ГрО Зрењанин

Можда ти се свиди

Оставите коментар