Почетна » Штрајк лекара и медицинског особља у Краљеву

Штрајк лекара и медицинског особља у Краљеву

од admin
0 коментар

Синдикат лекара, фармацеута и медицинских сестара и техничара у Општој болници „Студеница“ из Краљева, организовао је штрајк испред Хируршког блока болнице.

Са протеста на којем се окупило око стотинак запослених, упућен је захтев руководству краљевачке болнице да побољша услове рада.

Према речима штрајкачког одбора, медицинско особље ради на неисправним апаратима, у небезбедним условима, нема појединачне колективне уговоре, међуљудски односи су нарушени и ради се по документима који су донети незаконито.

Раде Панић, председник штрајкачког одбора рекао је за Н1 да у болници много тога није у реду, и да је то био разлог окупљања. Јер, особље не жели да их менаџмент болнице преоптерећује пословима, зато што је 20 до 30 одсто посла преко норме, немогуће у тренутним условима.

„Покушавају да недостатак од 15 одсто здравствених радника, лекара и сестара сакрију тако што нам продужавају радно време, иако услови за рад нису адекватни, да би се то радно време продужило. Преко тога смо оптерећени великим бројем сати дежурстава, које после представљају у нашим зарадама као да је то редовна плата. Основна плата лекара специјалисте је 78.000 динара, а 26.000 динара би требало да буде основица. Неко се у социјално-економском савету досетио да ту основицу смањи на 18.000. Тако да нам сваког месеца узимају 8.500 динара“, рекао је Панић, који у болници ради као анестезиолог.

Панић каже да је велики проблем што је 35 пацијената могуће прегледати дневно у амбуланти, а да се заказује по 70 пацијената, или по два у истом термину. Према његовим речима, тако није могуће свима урадити квалитетне прегледе.

Директор болнице Зоран Мрвић, рекао нам је у телефонском разговору да ће наредних дана одржати конференцију за штампу на којој ће се обратити јавности и дати одговоре на питања која је поставио штрајкаћки одбор.

Штрајк је наставак незадовољства особља болнице у Краљеву. Како је већ Н1 извештавао у неколико наврата, у фебруару ове године дошло је до сукоба између анестезиолога и менаџмента болнице, када су они одбили два сата да уђу у операциону салу, јер апарати за анестезију нису имали картице које гарантују њихову исправност.

Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар