Почетна Локалне вести СТРАШНО Отровали и шампионке: Коме су сметале прекрасне керуше Лили и Џеси?

СТРАШНО Отровали и шампионке: Коме су сметале прекрасне керуше Лили и Џеси?

од admin
0 коментар

Млади Паланчанин Срђан Кокотовић, после низа година бављења швајцарским белим овчарима, успео је да одгоји две интернационалне шампионке. Једини је, каже, у овом делу Европе имао мајку и ћерку тако високо рангиране. Прошле недеље, у року од неколико минута, обе су угинуле на његовим рукама – отроване.

Са изложби се увек враћали са пехарима и медаљама

– Нисам хтео да излазим у јавност док нисам добио резултате Катедре за судску медицину Ветеринарског факултета у Београду. Сада је извесно, Лили и Џеси су убијене намерно – тврди Срђан.

Švajcarski ovčari: Lili i Džesi

Швајцарски овчари: Лили и Џеси

„Мишљења смо да је узрок угинућа тровање супстанцом непознатог порекла и састава, највероватније пестицидом, која је унета у организам паса путем хране“, стоји у обдукционом налазу.

Кобни уторак, за Срђана и његове љубимице, почео је као и сваки други радни дан; пре поласка на посао, пустио их је око шест сати у двориште.

Srđan sa jednim od Džesinih štenaca

Срђан са једним од Џесиних штенаца

– Чим су ушле у кућу, око 6.45, видео сам да нешто није у реду са старијом. Легла је и почела је да јој избија пена. Било ми је, нажалост, јасно о чему се ради.

Убрзо је позлило и другом псу. Без обзира на сав његов труд, није им било спаса. Преживело је само штене млађе керуше.

Све се догодило у дворишту куће коју су Кокотовићи купили прошлог лета.

– Дуго смо тражили и најзад смо у лето прошле године нашли кућу у мирном крају, са великим двориштем, од девет ари, да би могао да се бави оним што највише воли – псе. У јесен се преселио, надали смо се, искрено, ускоро ће и да се ожени, па да има и о чему другом да брине – каже Срђанов отац Милутин.

На плацу су две куће и дупла гаража, подаље од улице, мислили су, довољно далеко и од комшилука. Уложили су неколико хиљада евра у адаптацију, али пси, две кује и штене, нису дочекали да ту и буду, зиму су провеле у кући.

Све је то у другој зони Смедеревске Паланке, где општинска одлука ограничава број паса на два по домаћинству. Таман како им је и одговарало, две куће, једна за Срђана, друга за брата, план је био да немају више од четири пса у исто време, и о прописима су мислили, јер Срђан је магистар права, отац и брат су такође правници.

Невоље су почеле и пре него што су се уселили. Дочекала их је петиција комшилука, упућена месној заједници, којом се унапред тражи да им се забрани „држање већег броја паса без обзира колико добро опремили и адаптирали простор“.

По усељењу уследили су и блиски сусрети, нимало пријатни, са суседима, па и претње, које је Срђан пријавио полицији, баш као и ломљење ретровизора и брисача на колима. Полиција, каже, није реаговала. Напротив, он је добио позив да се јави комуналној инспекцији. Пошто ниједан пропис није прекршен пријава је одбачена.

Сада је Срђан, због намерног тровања паса, поднео кривичну пријаву против НН лица, али се, каже, на основу досадашњег искуства, много не нада.

– Знам само да се у ту кућу више не враћам. Ако су им сада засметали пси који залају пар пута дневно, ко може да гарантује да им сутра неће сметати деца која праве грају – пита Срђан који се, после свега што му се десило, после само четири месеца вратио у стан родитеља.

Из Паланке у Европу, Америку и Аустралију

Ајс Лилијен, како је право име Лили, и њена ћерка су изродиле штенад која су сада на три континента. Има их више у Европи, двоје у Америци, једно у Аустралији. Једно штене из Кокотовићевог легла је проглашено за треће на свету, друго у Европи. Када је у пријави полицији требало да наведе колика је материјална штета од тровања паса, Срђан је написао 15.000 евра. Полицајци нису могли да се начуде, два кучета а толико пара.

Мирослав Ђорђевић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар