Почетна » З. Поток: Како је правни техничар ангажован као спремачица у вртићу остао без посла и објашњења

З. Поток: Како је правни техничар ангажован као спремачица у вртићу остао без посла и објашњења

Живот на Косову и Метохији

од Други Пишу
0 коментар

В.К. (38, име познато редакцији радио КИМ-а) је пет година радила на одређено време као спремачица у Предшколској установи (ПУ) „Наше дете“ у Зубином Потоку, иако је по струци правни техничар. Њен послодавац је била Општина Зубин Поток са којом је имала склопљен уговор о стручном усавршавању. Исти је продужаван на шест месеци и, како је наведено, закључиван је „ради стручног усавршавања и стицања посебних знања и способности за рад у струци на месту виши референт за административне послове месних заједница и месних канцеларија у МК Зупче“. Уговор је раскинут још 2018. године, а В.К. је и даље без објашњења и посла.

„До прекида сарадње је дошло 26. октобра 2018. године. Иако сам од ПУ добила мишљење да сам свој посао обављала савесно и одговорно, те да сам својим радом и понашањем доприносила развијању позитивне атмосфере“, казала је В.К.

Према њеним наводима, након што је остала без посла, у исту ПУ је примљено око 20 радника на неодређено време.

„Такође, примљени су и радници на одређено време. На моје и радно место моје колегинице, која је такође остала без посла, дошле су нове раднице. Имам сазнања да је једна од њих узела и отпремнину“, навела је она и додала да јавни конкурс за ова радна места није био отворен.

За посао спремачице који је својевремено обављала у ПУ „Наше дете“ у Зубином Потоку В.К. је била плаћена 10.000 динара.

„Плата ми је уплаћивана на рачун, нисам имала право на радни стаж, нити здравствено осигурање“, казала је.

Она је додала да по закону не постоји уговор за стручно усавршавање спремачице.

Завет ћутања и зачарани институционални круг

Након што је остала без посла, В.К. је почела да се обраћа институцијама: Председништву Србије, Канцеларији за Косово и Метохију, локалној самоуправи и директорици обданишта.

Наша редакција је контактирала ПУ „Наше дете“, али је секретарка Драгана Радојковић одбила да на питања одговара преко телефона, већ је затражила да јој их пошаљемо у електронској пошти. До објављивања ове вести нисмо добили одговоре.

В.К. се дописом у којем тражи помоћ при заснивању радног односа обраћала и председнику Републике Србије. Међутим, из генералног секретаријата је обавештена да председник нема права да поступа по њеној представци, па је њен захтев прослеђен надлежном бироу Канцеларије за Косово и Метохију у Грачаници са, како је наведено, „молбом да надлежне службе сагледају њене наводе и да је о томе обавесте писаним путем“. Међутим, никада није добила било какав одговор ове инстанце.

„Покушавала сам да дођем до њих, али нисам успела да их добијем“, рекла је В.К.

Малинка Митровић је испред Канцеларије за Косово и Метохију у Грачаници потврдила за Радио Ким да су добили допис Председништва Србије и исти проследили Општини Зубин Поток од које, како наводи, ни њен уред није добио одговор.

„Контактирала сам их да (проверим да) случајно нису послали (одговор), а да то мени није стигло или да нису случајно кандидата позвали. Они знају да је она тада радила на одређено време у обданишту и да је тада била на снази забрана запошљавања. Упознати су али ја, нажалост, одговор нисам добила, тако да вероватно ни овај кандидат није добио одговор“, казала је Митровићева.

Редакција Ким радија је потом контактирала и Општину Зубин Поток. Службеница која је одговорила на телефонски позив нам је казала да није упозната са случајем и дала нам адресу електронске поште на коју можемо да упутимо питања. Упркос њеном обећању, до објављивања вести одговор нисмо добили.

„До посла никада нисам дошла“

В.К. се до сада није обраћала суду како би затражила своја права.

„Посаветоваћу се са адвокатом, ако будем имала основу, сигурно да хоћу. Мислим да је пет година дуг период да радим за тај новац, да ме неко искоришћава, уз обећање да ћу дођи до посла до кога никада нисам дошла“, навела је она.

В.К. је истакла да школује двоје деце захваљујући нередовној плати супруга.

 

Извор: Ким

Фото: ПУ “Наше дете“ Зубин Поток (Фото Фејсбук@Насе Дете Зубин Поток)

Можда ти се свиди

Оставите коментар