Почетна ОсталоХроника ПРЕСУДА ТРЕЋЕГ СУДА У БЕОГРАДУ СЛУЧАЈ ПОРОДИЦЕ МИЛЕТИЋ ПРОТИВ ОСИГУРАЊА: Беба осећа бол, али не зна за страх

ПРЕСУДА ТРЕЋЕГ СУДА У БЕОГРАДУ СЛУЧАЈ ПОРОДИЦЕ МИЛЕТИЋ ПРОТИВ ОСИГУРАЊА: Беба осећа бол, али не зна за страх

од admin
0 коментар

 СКОРО пет година после саобраћајне незгоде коју је породица Милетић преживела на путу за Београд, код Гроцке, њихова битка са осигуравајућом кућом добила је епилог. Трећи основни суд, како „Новости“ сазнају, донео је овог месеца пресуду којом се усваја захтев малолетне Л. М., данаспетогодишњакиње, и њених заступника, којој „Ђенерали осигурање“ треба да исплати накнаду штете на име претрпљене физичке боли, али ипак, не и – страха.

Како су „Новости“ својевремено писале, осигуравајуће друштво „Ђенерали“ није хтело да исплати накнаду нематеријалне штете девојчици која је тада била беба уз образложење да – беба од неколико месеци не трпи бол, нити осећа страх. Судска пракса ишла је у прилог овом образложењу, али родитељи и законски заступници детета коме је у удесу нагњечена главица, пресавили су табак, ангажовали адвоката и тужили осигуравајуће друштво.

Након вишегодишњег поступка, првостепени суд донео је одлуку којом усваја тужбени захтев и налаже да се на име претрпљеног физичког бола девојчици исплати нематеријална штета. Наравно, ни ово није коначно, јер тек предстоји другостепени поступак пред Вишим судом у Београду.

Родитељи малолетне Л. М., Немања и Ивана Милетић у изјави за „Новости“ кажу:

– Од почетка смо веровали у суд. Веровали смо да су право и правда на нашој страни. Надамо се позитивном исходу на самом крају поступка.

Ивана Милетић са ћерком Л. М.

Адвокат породице Милетић, Небојша Перовић, за „Новости“ је потврдио да је суд усвојио тужбени захтев. Међутим, најављује жалбу на пресуду. Како каже, и даље не прихвата да беба не трпи страх, а указује на то да је првостепени суд усвојио тужбени захтев само у делу да је беба пртрпела физички бол!

– Ни родитељи, а ни ја као њихов адвокат не прихватамо да живо људско биће не осећа страх, када већ имамо закључке стручњака да беба чак и у мајчином стомаку, преко мајке прима и осећа и радост и бол и тугу. Надамо се да ћемо успети да то и докажемо на суду до окончања поступка – каже Перовић, осврћући се између осталог и на прим. др Драгомира Бранковића, који у својој књизи објашњава да беба засигурно трпи и бол и страх.

Подсетимо, како су „Новости“ писале у јануару 2017. године, породица Милетић путовала је ка Београду у јуну 2014, када се у Гроцкој у њих закуцао аутомобил. Ивана Милетић теже је повређена, а Немања, који је био за воланом њиховог „фијата“, прошао је са лакшим повредама. Тромесечна девојчица је хитно пребачена у болницу и констатовано јој је „нагњечење поглавине“. У току процеса вештак је изнео мишљење да дете у узрасту од три месеца није могло да доживи емоцију страха, нити да трпи болове. 

Адвокат Небојша Перовић,фото П.Митић

„ЂЕНЕРАЛИ“: ПОСТУПИЛИ ПО СУДСКОЈ ПРАКСИ

ЗАКОНСКА регулатива као и услови осигурања предвиђају да се нематеријална штета у виду претрпљеног страха и бола надокнађује сваком лицу које је такву врсту штете претрпело, а у висини која се одређује с обзиром на дужину трајања и интензитет претрпљеног страха и бола – навели су у одговору „Новостима“, јануара 2017, из „Ђенерали осигурања“. – Вештаци неуропсихијатријске струке стоје на становишту да деца старости до три месеца немају развијене рецепторе за бол и страх, те је на основу таквог владајућег става, судска пракса да им се не признаје право на накнаду нематеријалне штете због страха и бола.

М. РОГАЧ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар