Почетна » Настављено суђење за паљење куће новинара: Окривљени поново мењали исказе

Настављено суђење за паљење куће новинара: Окривљени поново мењали исказе

од admin
0 коментар

 

Игор Новаковић је, износећи своју одбрану, навео да је био присиљен да у свом претходном исказу каже поједине неистине.

Он је објаснио да је полицајац Владимир Михаиловић од њега требало да купи плац и да су се тако познавали, а да му окривљени Александар Маринковић, који се сумњичи за извршење дела, од раније дугује новац.

„Михаиловић ми је једном приликом рекао да има проблем са барабом и битангом и да би требало да му се оштети ауто. Пошто ми је Маринковић дуговао новац, кад сам га срео пало ми је на памет да може он то да уради“, изјавио је Новаковић.

Он је додао да „никад није поменуо да нешто треба запалити или спалити“.

„Оно што сам признао пред замеником јавног тужиоца, а што није тачно, јесте да је Владимир Михаиловић рекао да се Јовановићу запали ауто, да ми је за то дао новац, а да сам ја део новца узео за себе и остатак дао Маринковићу“, рекао је Новаковић.

Окривљени Игор Новаковић је навео да Милана Јовановића „не познаје, не зна чиме се бави и никада га није видео до сада“ и негирао да је налогодавац и извршилац дела.

Новаковић је одбио да одговара на питања тужиоца, али је одговарао на питања адвоката оштећених и Милана Јовановића, док је Михаиловић одбио да одговара на сва питања.

Михаиловић је навео да је на њега претходно у полицији вршен притисак да оптужи Симоновића. Како је рекао, није знао да ће бити запаљена Јовановићева кућа, већ је план био да му се оштети аутомобил „лупањем стакла у виду опомене“.

Оштећени новинар Милан Јовановић, који је данас испитиван у својству сведока, је навео да су окривљени изнели „доста лажи и неистина“. Он је додао да му је половином прошле године непознато лице нудило новац да, како је навео, случај против Симоновића „оде под тепих“. Како је приметио, поједини сведоци у овом случају су „рођаци и пријатељи Драгољуба Симоновића“.

Симоновић ће своје примедбе на изнете исказе поднети судији у писаној форми.

Због честог помињања налаза вештака и процена штете проузроковане пожаром, судија је најавио да ће о томе бити речи на наредном рочишту на које ће бити позвана сва три вештака.

Наредно рочиште заказано је за 30. март у 9 часова у Палати правде.

Подсетимо, главни претрес претходно је одложен 21. јануара након што су окривљени Владимир Михаиловић и Игор Новаковић, на савет бранилаца, одбили да изнесу одбрану и одговарају на питања без тонског снимања претреса које у судници Палати правде није било омогућено.

Тада се и бивши председник општине Гроцка и окривљени Драгољуб Симоновића обратио суду како би „демантовао наводе појединих медија“ након прошлог рочишта на коме је био саслушан. Симоновић је тада рекао да после овог процеса, „тужиоцу може да се деси да више уопште не буде и да не ради као јавни тужилац”.

Тужилац у овом предмету Предраг Миловановић рекао је да не сматра да је било непримерено да изађе у медије и да није коментарисао случај, али да убудуће неће давати никакве изјаве.

На рочишту које се одржало половином децембра прошле године, окривљени Драгољуб Симоновић је изнео низ увреда на рачун новинара Јовановића и тужиоца.

Након што се поново није појавио на суду, а његов бранилац рекао да не може данима да га пронађе, судија је тада расписао потерницу за Александром Маринковићем, који је оптужен да је бацио Молотовљев коктел на кућу новинара Милана Јовановића.

Владимир Михаиловић, који је оптужен да је по налогу Симоновића подстрекивао да се организује паљење куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића, ток приликом је износећи своју одбрану, потпуно променио ранији исказ и рекао да је „решио да открије праву истину”.

Тужилац тражи осам година због паљења куће

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића да је подстрекивао остале оптужене да запале имовину Милана Јовановића, а на терет му се ставља кривично дело „тешко дело против опште сигурности”. За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, Михаиловићу и Новаковићу, као саучесницима пет година, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Половином септембра, када је одржано суђење, Драгољуб Симоновић, који је оптужен да је наложио паљење куће Јовановића у Врчину, на питање судије да ли се осећа кривим по тачкама оптужнице, одговорио је: „Апсолутно не, у целости“.

Оптужени за организацију и паљење куће – Владимир Михаиловић, Игор Новаковић и Александар Маринковић – рекли су да признају кривицу „у једном одређеном делу“ и да, као ни Симоновић, не признају захтев за накнаду штете.

Певачица Бојана Цветковић Шијацки, која је помагала током паљења куће новинара, закључила је споразум о признању кривичног дела као помагач у подметању пожара, на основу ког је осуђена на шест месеци кућног притвора, уз ношење електронске „наногице“ и новчану казну од 50.000 динара.

Симоновић је ухапшен тек 25. јануара, због сумње да је наложио паљење куће Јовановићу. Пуштен је на слободу 7. марта, после 40 дана проведених у притвору.

Друго основно тужилаштво је уложило жалбу на ту одлуку Суда, али је она одбијена.

Симоновић је био председник Општине Гроцка до краја марта, када је поднео оставку. Он је у писаној изјави навео је да се повлачи из политике јер не жели да се његово име „беспризорно и свакодневно користи зарад политичких обрачуна са Српском напредном странком”.

Кућа новинара Милана Јовановића запаљена је 12. децембра прошле године, након што су на гаражу која се налази у дворишту непознати нападачи с капуљачама на глави бацили два молотовљева коктела.

У пожару је осим куће од 200 квадрата и гараже изгорео и аутомобил. Новинар и његова супруга су успели да се спасу тако што су побегли кроз прозор.

„Окривљени полако почињу да заборављају“
Ана Матић Алимпијевић, адвокатица новинара Милана Јовановића, оценила је да се данас наставила серија мењања исказа окривљених са циљем избегавања кривичне одговорности.

„Окривљени полако почињу да заборављају.

Стиче се утисак да желе да се сва одговорност пребаци на Александра Маринковића, који је суду недоступан“, сматра Матић Алимпијевић.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар