Почетна » Апелациони суд открио због чега је Шарић пуштен у кућни притвор

Апелациони суд открио због чега је Шарић пуштен у кућни притвор

од admin
0 коментар

 

Након што је Врховни касациони суд укинуо правноснажну пресуду донету у овом поступку, поново је одржана јавна седница на којој су браниоци окривљених који се налазе у притвору тражили да суд испита да ли постоји потреба за даљим притварањем окривљених.

Апелациони суд је закључио да више не стоје разлози за притвор који су до сада постојали, па је притвор укинут и одређена је мера забране напуштања стана уз електронски надзор.

„По налажењу Апелационог суда, особите околности које су оправдавале задржавање окривљених у притвору, протеком времена проведеног у притвору, с обзиром на фазу у којој се поступак налази, изгубиле на свом интензитету и притвор више није нужна мера за обезбеђење њиховог присуства пред судом и несметано вођење овог кривичног поступка, те су се стекли услови да се одреди блажа мера – забрана напуштања стана у коме ће окривљени боравити, а ради чије контроле се има применити електронски надзор“, саопштио је суд.

Како су образложили Шарић је неправноснажно оглашен кривим да је један од организатора криминалне групе која је деловала у међународним размерама, да је у том својству имао планиране честе контакте са лицима која су основано сумњива да су припадници организоване криминалне групе која се још увек налази у бекству.

Осим тога, кажу из суда, постоји основана сумња да наведена организована криминална група за потребе свог рада и деловања својим припадницима стављала на располагање фалсификоване путне исправе ради лакшег и конспиративнијег преласка државних граница земаља у којима је група деловала.

„Када се наведено доведе у везу са основаном сумњом да је ова ораганизована криминална група од продаје опојне дроге остварила велики профит, Шарић, који се сумњичи да је организатор те групе, би могао да искористи за скривање и бекство од државних органа Републике Србије, на шта несумњиво указује његовог претходно успешно вишегодишње скривање ради избегавања кривичног гоњења за дела за које је законом прописана дугогодишња затворска казна, будући да је у бекству до добровољне предаје провео дуже од 4 године иако је знао да се против њега води овај кривични поступак. Наведене околности и даље представљају особите околности које указују да постоји основана бојазан да би окр. Шарић у случају пуштања на слободу могао побећи и скривати се од државних органа Републике Србије и на тај начин поново могао постати недоступан државним органима, али по налажењу Апелационог суда, та опасност није више таквог интензитета да би се морала спречити једино мером притвора већ је довољно изрицање мере забране напуштања стана, ради чије контроле се има применити електронски надзор“, образложили су из суда.

Подсетимо, Шарић је ухапшен у марту 2014. године по потерници коју је Србија за њим расписала због шверца 5,7 тона кокаина из Јужне Америке.

Шарић би ускоро требало да буде осуђен за шверц кокаина након поновљеног другостепеног поступка, а истовремено пред Апелационим судом је и други предмет у ком је првооптужени, а који се односи на прање новца.

Јована Алексић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five + 10 =