Почетна » „ХИСТЕРИСАЛА ЈЕ, УНЕЛА МИ СЕ У ФАЦУ И УШТИНУЛА МЕ“ Професор који је лупио шамар ученици има потпуно другачију причу од НАПАДНУТИХ ЂАКА

„ХИСТЕРИСАЛА ЈЕ, УНЕЛА МИ СЕ У ФАЦУ И УШТИНУЛА МЕ“ Професор који је лупио шамар ученици има потпуно другачију причу од НАПАДНУТИХ ЂАКА

од admin
0 коментар

Како је нагласио, овим „жели да одоговори на бесомучне лажи“ које су писане о њему, јер „као професор и педагог осећа моралну обавезу да одбрани свој углед“.

– Дана 18.04.2019. године за време трећег часа на којем је рађена анализа контролног задатка, ученица Ј.К. је била незадовољна својом оценом коју је добила, у питању је оцена један. За двојку је било потребно да се има 45 поена, а она је имала 30 – започиње причу Обрадовић.

Како је навео, ученица је своје незадовољство добијеном оценом „изражавала кроз хистеричну вику“.

– Опоменуо сам је и рекао да не може тако да се понаша, након чега је ученица села на клупу и окренула ми леђа. На моја упозорења, она је одговарала са: „Нисте ви никакав човек, ни ауторитет када ја овако могу да седим и не можеш ми ништа“ – твди Обрадовић.

Он додаје да је након тога Ј. К. упутио на разговор код директора.

– Дете ми се на то унело у фацу и рекло: „Ајде избаци ме, ако можеш“ и уштинувши ме, онда се окренула тако да ме је киком ударила по очима. У том тренутку, у стању неурачуњљивости, за шта имам доказ од психијатра, ја сам је ошамарио – каже професор физике ове београдске гимназије.

Како тврди, након тога је ученик П. П. устао и три пута ме ударио у главу.

– Због његових удараца лекари су константовали да је траума претрпљена и ставили ми крагну – каже он.

Обренодовић додаје је одлучио да против ученика Ј. К. и П. П. поднесе кривичну пријаву.

– Моје делање путем шамара је било последица нужне одбране која се десила у стању неурачунљивости.

Како је јуче за „Блиц“ испричао директор ове школе, Мирослав Маркићевић, до инцидента је дошло у преподневној смени.

– У преподневној смени једно одељење другог разреда имало је час физике. Колега је донео резултате писмене провере знања, а ђаци су протестовали против тога какве су оцене добили. Кренули су да се расправљају око тога, професор је више пута позвао ученицу тог одељења да се смири, а затим је ошамарио. Наступио је општи метеж, деца су скочила да спрече инцидент и да одбране другарицу – каже за „Блиц“ Мирослав Маркићевић, директор Седме београдске гимназије.

Обавестили полицију

Према причи Драгице Китановић, школског педагога, након што је професор ошамарио Ј. К., њена другарица скочила је у одбрану, те је и она добила шамар. У жељи да заштите своје школске другарице, дечаци из тог одељења су устали и напали професора.

– У међувремену, ја сам био у школи са помоћницом и педагогом. Чули смо вриску деце и брзо се спустили до одељења, али тај метеж се врло брзо завршио. Одвели смо професора, разговарали смо са децом, обавестили смо Хитну помоћ, полицију, као и Министарство просвете – истакао је директор Маркићевић.

Након што су прегледали ученике, лекари Хитне помоћи констатовали су да немају повреде, док је професор Обрадовић због високог притиска, у пратњи полиције, превезен у Ургентни центар.

Дисциплински поступак

– Колегу гризе савест због тога што је урадио, али то му уопште не олакшава позицију у којој се налази. Просто, наш закон декларише нулту толеранцију на насиље у школама. Шта се тачно дешавало, утврдиће се у дисциплинском поступку. Утврђивање тачних околности мора се обавити у складу са правилнику о протоколу поступања установе у одговору на насиље, злостављање и занемаривање. Иза тога следи свакако дисциплинска одговорност професора, али и, уколико се утврди, свих осталих учесника у догађају – каже директор Маркићевић.

Иначе, према сазнањима „Блица“, професор Звонко Обрадовић је у Седмој београдској гимназији запослен од октобра 2017. године.

Лоша порука

Коментаришући јучерашње догађаје у Седмој београдској гимназији, школски психолог Марина Надејин Симић истакла је за „Блиц“ да је такав поступак просветног радника за сваку осуду.

– У овом случају не само да је угрожена ученица школе него је послата јако лоша порука свима осталима. Претпостављам да тај професор има неке своје проблеме, када је направио такав испад. То није баш типична ситуација… На страну што је то строго забрањено, шта је довело до тога да удари ученицу? Без обзира на то шта је довело до тога, тој девојчици ће остати траума – рекла је Надејин Симић.

Поднео захтев да напусти школу

Из Министарства просвете кажу да су обавештени шта се догодило у Седмој београдској гимназији, али и наводе да је професор који је ошамарио девојчице поднео захтев директору школе да му се раскине радни однос из личних разлога.

– Професор је прекршио члан 111 и 112 Закона о основама система образовања и васпитања у образовним установама којим је забрањено физичко, психичко, социјално, сексуално, дигитално и свако друго насиље, злостављање и занемаривање ученика, за шта су предвиђене новчана казна, удаљење са рада или престанак радног односа – саопштили су из Министарства.

Осуда насиља

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић најоштрије је осудила насилно понашање професора физике.

„Згрожена сам овим поступком, као жена и мајка. У времену када држава чини све да смањи насиље, огромну пошаст сваког друштва, апсолутно је неприхватљиво и за сваку осуду да било ко, а посебно просветни радници, шамарају децу. И док се боримо да се насиље над женама искорени, указујући свакодневно да младе, треба да учимо толеранцији, ненасиљу и поштовању, имамо ситуацију да онај ко треба да их подучава, спроводи управо супротно. Да ли су то лекције које једна девојчица треба да научи, да је шамар нормална ствар“, рекла је она.

А. Ј.  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар