Почетна » Беливук приведен по доласку у Србију

Беливук приведен по доласку у Србију

од admin
0 коментар

 

Беливука и Миљковића на аеродрому су пресрели инспектори и одвели их на испитивање.

За сада није познато да ли су они приведени у својству осумњичених за неко кривично дело нити да ли је привођење наредило иједно београдско тужилаштво.

Беливук је вођа криминално-навијачке групе под називом „Принципи“ која окупља чланове бивше групе „Јањичари“. „Јањичари“ су махом били навијачи других клубова који су засновали своју екипу и насилно преузели Партизанову јужну трибину до краја 2013. Тадашњи вође групе био је криминалац Александар Станковић звани Сале Мутави, а после његовог убиства Беливук је преузео управљање групом. Станковић и Беливук се у полицији воде као део кавачког клана који је у вишегодишњем рату са супраничким екипом – шкаљарцима. Овај криминални рат однео је близу 50 живота.

Насилна прошлост

Беливук је познат по насилним инцидентима. Као шеф обезбеђења сплава „Блејвоч“ 2007. напао је двојицу младића. Оптужен је за покушај убиства, али су сведоци изменили исказ у његову корист, а тужилац ублажио оптужницу на наношење тешких телесних повреда. Осуђен је на пет месеци и 15 дана затвора – онолико колико је провео у притвору.

Учествовао је у демолирању кафића „Холивуд“ на Карабурми у власништву вође супарничке групе „Алкатраз“ Александра Вавића у децембру 2013. Полиција је ухапсила починиоце, међу њима и Беливука, али је кривичну пријаву против њега тужилаштво одбацило јер је уплатио 100.000 динара у хуманитарне сврхе.

За њега је шира јавност чула тек кад је објављен снимак пребијања припадника обезбеђења директора Партизана Милоша Вазуре на паркингу испред Партизановог стадиона. Насилни догађај нарочито је узнемирио јавност – на њему се Беливук види како обореног човека шутира у главу. Склопио је споразум са тужилаштвом и осуђен је на годину дана кућног затвора без електронског надзора.

Последња у низу оптужби против њега била је она да је учествовао у убиству Властимира Милошевића, који се бавио обезбеђењем ноћних клубова, а чије је изрешетано тело пронађено на трамвајским шинама у центру Београда. Био је ухапшен као извршилац, али је касније оптужен да је помогао при извршењу убиства и то тако што је украо таблице са једног аутомобила и ставио их на онај којим су извршиоци побегли са места злочина. У судници је случај доживео неуспех – поједини докази били су компромитовани, а вештакиња је променила и исказ. Осим Беливука у овом поступку се судлио и Миљковићу, али су обојица ослобођени.

Везе са државом

У јавности су се пре више година појавиле фотографије Беливука са Ненадом Вучковићем Вучком, тада високо рангираним припадником Жандармерије, што је подгрејало сумње да Беливук и његова екипа имају јаке везе са државом.

Ненад Вучковић је пре полиције радио у војсци (фото: Војска Србије)

Управо на суђењу за убиство Милошевића читане су поруке које је Беливук размењивао са извесним Вучком, али ни тужилаштво ни суд нису се потрудили да потврде да ли је „Вучко“ заправо припадник Жандармерије.

Вучковић је био, како КРИК сазнаје, посредник између Беливука и људи у вишим структурама МУП-а, пре свега бивше државне секретарке у Министарству унутрашњих послова Дијане Хркаловић.

КРИК је о овим везама писао раније, али оне су тек недавно заинтересовале медије блиске власти.

Од недавно се Беливук и Хркаловић налазе у немилости домаћих прорежимских таблоида, који свакодневно објављују текстове о нима на насловним странама. Данашњи Курир је објавио њихове слике на насловној са натписом “Они или ми”.

Ниједан од ових таблоида, изненађујуће, не спомиње жандарма Вучковића.

Медији блиски власти се не баве још једним чланом „Јањичара“ кога је полиција такође означила као члана кавачког клана – Александром Видојевићем званим Аца Рошави. Видојевић је више пута виђан у друштву Данила Вучића, сина председника Србије, а против њега такође су вођени поступци за различита кривична дела – насилничко понашање и недозвољено ношење оружја.

Председник Александар Вучић јавности никада није објаснио везе свог сина са припадницима криминалног миљеа, али су се због откривања ових веза новинари КРИК-а нашли на мети провладиних таблоида и државних функционера који су их оптужили да криминализују Данила Вучића и угрожавају му живот.

Милица Војиновић, Бојана Павловић   Крик

Можда ти се свиди

Оставите коментар