Почетна » „ЦИГАНИН НЕ СМЕ ДА НОСИ СРСПКУ ЗАСТАВУ“: Осмаци у основној школи пребили дечака ЗАТО ШТО ЈЕ РОМ!!!

„ЦИГАНИН НЕ СМЕ ДА НОСИ СРСПКУ ЗАСТАВУ“: Осмаци у основној школи пребили дечака ЗАТО ШТО ЈЕ РОМ!!!

од admin
0 коментар

Група осмака ОШ „Карађорђе“ претукла је јуче дечака седмог разреда, а разлог за ово насиље, као тврде очевици, јесте његова припадност ромској националној мањини

Како сазнаје лист „Данас“, дечак је у школском дворишту држао српску заставу, а неколико осмака му је пришло и рекло да он нема право да носи ту заставу зато што је „Циганин“. Потом су га ударали, шутирали па чак и давили шипком. Његова разредна Владанка Јакшић рекла је за „Данас“ да повреде нису толико страшне колико сам мотив за овај инцидент.

– Он има неколико огреботина, и то у овом случају није велики проблем. Страшно је то што су га тукли зато што је Ром – каже Јакшић, додајући да је њен ученик добро и мирно дете и да сигурно с његове стране није било провокација.
Она каже да ће школа урадити све по протоколу.

– Ми ћемо то одмах пријавити полицији и урадити све што је у надлежности школе, јер ови ученици осмог разреда морају да сносе последице – наводи Јакшић.
На питање где је био школски полицајац, кога иначе делом плаћају и родитељи, рекла је да он у том тренутку није био ту, јер њихов школски полицајац ординира у неколико школа, па према томе нема ни обавезу да буде присутан све време.

Притужба због овог случаја биће поднета и Заштитнику грађана.

Председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома и Ромкиња у Србији Ненад Иванишевић је рекао да његови вршњаци треба да се стиде и извине за свој срамни поступак, наводећи да то што је неко Ром не значи да је „биће с друге планете“ и да није крив зато што има другу боју коже и зато што живи најчешће теже од осталих.

„Ми нисмо народ који је расно нетрпељив. Кроз историју смо то и показали. Србија је увек била хумана и гостопримљива земља. Овакви појединачни случајеви су за сваку осуду, али исто тако овакви случајеви су нам показатељ да морамо своју децу свакодневно да учимо да буду људи, јер је то подједнако важно, као и то да буду одлични ђаци“, навео је Иванишевић, а саопштило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у којем је државни секретар.

Он је додао да насиље никада никоме ништа добро донело и да је дечак држао српску заставу, коју носи свако ко воли и поштује нашу земљу.

Еспресо.рс / Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

sixteen − 2 =