Почетна » Док трага за осуђеним лоповом, и у Гроцкој склапали послове са његовом супругом

Док трага за осуђеним лоповом, и у Гроцкој склапали послове са његовом супругом

Истраживање НИН-а

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Већ шест и по година од изрицања правоснажне пресуде, вођа организоване криминалне групе Иван Пековић на волшебан начин одлаже затворску казну, а у међувремену фирма његове супруге, основана само неколико месеци након његовог хапшења, добија милионске послове на државним тендерима, пише НИН.

Иван Пековић, осуђени вођа орга­низоване криминалне групе, која је наручила чувену крађу вредних уметничких слика у Цириху, већ шест и по година након што је правоснажно осуђен успешно избегава затвор, а није спроведен ни поступак за одузимање нелегално стечене непокретне имо­вине, наводи овај недељник.

За то време предузеће Ика пек, које се води на његову супругу Марију Пековић, добија милионске послове на државним тендерима у Србији, сазнаје НИН.

Својеврсни куриозитет је, пише недељник, да је фир­ма основана 26. децембра 2012, након што је 11. априла исте године Пеко­вић – ухапшен. Код њега и његових сарадника није до данас пронађен део новца – 1,22 милиона евра, који су им прикривени иследници предали 2012. пре хапшења, да би их намамили, као и 460.000 евра, колико је 2008. плаћен откуп за једну слику. Због тог новца, који није пронађен, српско тужилаш­тво је блокирало имовину Пековића и тражило од суда да се спроведе пос­тупак одузимања имовине оптужених и да се њеном продајом надокнади недостајућа сума, али то до сада није учињено, наводи НИН.

Суму од 2,8 милиона евра за откуп слике Дечак у црвеном прслуку Пола Сезана званично је дала швајцар­ска Фондација Е.Г. Бухрле (Емил Георг Бирле), која је била власница украде­них слика. Новац је преко швајцарског тужилаштва предала српским колега­ма. Пре тога Фондација је 2008. пла­тила 460.000 евра за откуп украдене слике Гроф Лепик и његове ћерке чији је аутор Едгар Дега. Србија се осра­мотила, јер недостајућих 1,68 мили­она евра до данас није нађено, нити је обештећена швајцарска фондација, пише НИН.

У међувремену Ика пек је, према писању НИН-а добио број­не послове од државе, а фирма је као подизвођач ангажована и на великим државним пројектима, пре свега на градњи ауто-путева. У „Референтној листи“, објављеној на званичној ин­тернет страници фирме, Ика пек пре­цизира да је склопио пет послова од 2018. до 2021. са два јавна предузећа београдске општине Гроцка – са ЈП за развој општине Гроц­ка и са Дирекцијом за изградњу општине Гроцка. Ика пек је, додаје НИН, 2018. сарађивао и са ЈКП Београдске електране, од којих је за „рехабилита­цију система даљинског грејања“ нап­латио више од 52 милиона динара.

Из „Референтне листе“, у којој се на­води списак реализованих послова, види се да је Ика пек радио и на вели­ким државним пројектима, конкрет­но на градњи ауто-путева, Коридора 10 и Коридору 11. Од 2014. до 2019. фирма је ангажована као подизвођач и по том основу је зарадила милионе. НИН пише да је Ика пек тек 13. октобра 2021. званич­но променио претежну делатност са друмског превоза терета на – изградњу путева и ауто-путева. При томе су за грађевинске послове, које је Ика пек добијао, биле неопходне скупе машине, а сама фирма је на свом сајту објавила да располаже „савременим грађевин­ским машинама и возилима са опре­мом високих техничких и технолош­ких перформанси“. Надлежни органи нису испитали одакле Ика пеку новац за те машине, с обзиром на то да у том периоду, ни у једној години, бар према званично достављеним финансијским извештајима, Ика пек није имао нето добит већу од 160.000 евра, наводи НИН. А, управо због тога што је нетрагом „испарило“ 1,22 милиона евра, судија за претходни поступак је на захтев тужилаштва још у мају 2012. донео решење о забрани отуђења пет станова, четири пословна простора, две зграде и пет катастар­ских парцела у власништву Пековића. НИН је провером у катастру ус­тановио да имовина, за коју је тражена забрана отуђења, до данас није одузета Пековићима.

За организовање криминалне гру­пе, крађу слика и поседовање оружја Пековић је избегао и принудну напла­ту и затвор. Једино је био у притвору, од хапшења у априлу 2012. до септембра 2013, када му је стављена наногви­ца, која му је скинута 1. јануара 2014, када је Посебно одељење Вишег суда (Специјални суд) донело осуђујућу пре­суду и истовремено му укинуло при­твор, наводи НИН.

Апелациони суд је Пековићу пра­воснажном пресудом од 6. фебруара 2015, којом су само преиначене казне неких од четворице осуђених, смањио казну затвора са шест година и три ме­сеца на шест година.

Пековић се није поново обрео у затвору. У Другом ос­новном суду у Београду, који је задужен за извршење казне, НИН-у је потврђе­но да је Пековићу од фебруара 2015. до априла 2018. одлазак у затвор 11 пута одлаган због здравственог стања. У априлу 2018. први пут му је одбијена молба за одлагање, а како се затим није одазвао позиву на издржавање казне, 23. јула 2018. наложено је његово при­вођење. Након што га полиција није пронашла на познатим адресама, суд налаже расписивање потернице 28. септембра 2018. Од тада па до данас је у бекству. Према непотврђеним ин­формацијама из потраге, виђен је у Београду, наводи се у делу текста који објављује НИН о овом случају.

 

НИН,

Фото: Илустрација- фотошоп

Можда ти се свиди

Оставите коментар