Почетна » Дојаве о бомбама у 22 београдске школе, екипе МУП-а на терену

Дојаве о бомбама у 22 београдске школе, екипе МУП-а на терену

од Други Пишу
0 коментар

Поводом јутрошње дојаве о бомби у МУП-у кажу за „Данас“ да је до сада урађено 18 прегледа у школама и да је установљено да су у питању биле лажне дојаве.

Директорка Четрнаесте гимназије у Београду Марија Милетић за „Данас“ истиче да су, према информацијама полиције, циркуларни имејл са дојавом о постављеној бомби добиле 22 школе.

Милетић каже да је имејл са поруком да је постављена бомба у школи стигао јутрос у 5:30, а да су за њега сазнали током првог часа, након чега је школа евакуисана.

“Сходно томе кад ће се завршити прегледање зависиће наш повратак на наставу. Поподневна смена ће ићи нормално”, изјавила је Милетић за „Данас“.

У Медицинској сколи на Звездари кажу за „Данас“ да су се након провере полиције ученици вратили на наставу. И из ове школе је потврђено да је дојава о постављеној бомби стигла рано јутрос на имејл сколе.

Ученица Медицинске школе на Звездари препричава за Данас како је изгледало јутро у тој сколи:

– Већ око 7:30 када сам стигла су друга деца и наставници били испред школе, а полиција је претраживала учионице. Један од наставника нам је рекао да је стигао имејл на руском. Чекали смо напољу око сат времена. Ја сам била баш забринута, остали ђаци углавном нису – рекла нам је она.

Професорка Прве београдске гимназије наводи за Данас да се и у тој школи десио идентичан сценарио.

“Око 8:30 су нас обавестили да изађемо из учионица јер је на имејл стигла дојава о постављеној бомби. Скоро сат времена смо били напољу док је полиција прегледала школу. Ученици нису били узнемирени, више смо се смрзли јер смо изашли без јакни. Није ово први пут да се овакве ствари дешавају. Пре петнаестак година готово свакодневно кад сте имали писмени или контролни су стизале дојаве. Ово је сада очигледно на неком другом нивоу јер је више школа истовремено обавештено”, рекла нам је професорка.

Полиција је прегледала и две школе у Раковици – Машинску школу “Радоје Дакић” и Музичку школу “Даворин Јенко” које се налазе једна поред друге.

“Ми смо од начелника Школске управе Београд добили информацију да је наша школа на мејлинг листи са које је упућена порука да је постављена бомба. Нама такав имејл није стигао. Из предострожности је полиција прегледала школу. Све је у реду и вратили смо се на наставу”, истиче за Данас Слађана Шегавчић, директорка школе “Даворин Јенко”.

Бојана Стевановић, директорка Машинске школе “Радоје Дакић”, за наш лист такође каже да имејл нису добили, али да је из предострожности урађена безбедносна провера, након које су се ђаци вратили на наставу.

Љиљана Вурдеља, директорка Гимназије „Свети Сава“ истиче за наш лист да су из Школске управе Београд обавештени да је и ова школа на списку.

-Прво је дошла обична полицијска екипа, а потом и диверзиона. Они су прегледали школу и потом су се деца и наставници вратили у учионице. Ми смо сачекали на безбедном растојању од школе по упутству Школске управе. Није било панике међу ученицима и запосленим зато што сви знају да је нешто слично скоро било у Црној Гори – навела је Ђокић.

Бојан Вучковић, директор Тринаесте гимназије, каже да та школа није добила на имејл информацију о подметнутој бомби, али да су из Министарства инсистирали да се школа испразни, па су ученици упућени кућама, а друга смена ће имати редовну наставу. Он такође потврђује да није било панике.

Селимир Радосављевић, директор Средње школе Гроцка, наводи за наш лист да их је полиција јутрос обавестила да су на листи школа на које се односила дојава о постављеној бомби. Полиција је прегледала школу, део ученика се вратио у учионицу, део је отишао кући, а друга смена ће имати уобичајено наставу.

“Деца су била сјајна, врло су зрели, није било нервозе и панике”, каже директор.

У Средњој техничкој ПТТ школи су нам рекли да је полиција прегледала школу након што су из Школске управе обавештени да су и они на мејлинг листи установа којима је упућена дојава. Према њиховим сазнањима, полиција је била и у Железничкој школи.

Дојаве су објављене и на Инстаграм страници „Сербиа ливе Београд“, а како се види на фотографијама ђаци су испред школа.

Циркуларни мејл о подметнутој бомби добило је двадесетак средњих школа и гимназија у Београду о чему су одмах обавештени МУП и БИА, а ученици и запослени су евакуисани на сигурно, док полиција и њене стручне службе не провере наводе, саопштили су из Министарства просвете.

„Слична ситуација десила се пре неколико дана у суседној Црној Гори. Наша полиција ће најпре испитати претње, а деца и запослени неће бити враћени у учионице док полиција не потврди да је сигурно, што је приоритет“, рекао је први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Екипе МУП-а су на терену, а ученици и запослени се сукцесивно враћају на наставу након потврде о безбедности.

Полиција је до сада интервенисала у школама на територији градских општина Раковица и део Звездаре и установила да су дојаве лажне, док су провере у осталим школама у току. Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће обавештавати јавност о развоју ситуације.

В. А.  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар