Почетна » Два лекара терете се за смрт малог Александра

Два лекара терете се за смрт малог Александра

од admin
0 коментар

Истрага због несавесног лечења из Лазаревца. Синиша Дучић и Ђорђе Топличић из Тиршове бранили се ћутањем. Средином новембра биће саслушани сведоци

ИСТРАГА о смрти дечака Александра Адамовића из села Жупањац код Лазаревца, који је добио сепсу након прелома руке и потом преминуо, води се већ неколико месеци. Прво основно тужилаштво у Београду води поступак против двојице лекара са Дечије универзитетске клинике у Тиршовој – Ђорђа Топличића и Синише Дучића. Они су осумњичени за тешко дело против здравља људи, а како сазнајемо, на испитивању у тужилаштву бранили су се ћутањем.

Синиша Дучић је иначе хирург ортопед и последње три године заменик генералног директора болнице. Доктор Ђорђе Топличић је лекар на специјализацији у Тиршовој. Када је дечак преминуо крајем новембра прошле године, полиција је на захтев тужилаштва доставила комплетну медицинску документацију о томе како је четворогодишњи Александар лечен. Након спроведене предистраге, тужилаштво је у априлу покренуло поступак против двојице доктора Топличића и Дучића. Иначе, за кривично дело против здравља људи, за које се сумњиче, запрећена је казна до осам година затвора.

У истрази средином новембра биће саслушано неколико сведока, као и родитељи дечака Драгана и Дејан Адамовић. Такође, тужилаштво ће наложити и да се уради медицинско вештачење како би се утврдило шта је проузроковало смрт и да ли је Александар адекватно лечен. Иначе, родитељи дечака су раније у тужилаштву добили обдукциони налаз, којим је установљено да Александар уопште није имао прелом лакта, како му је то након рендгенског снимања у болници дијагностификовано. Пошто се оклизнуо у дворишту и пао, само је нагњечио лакат, показала је обдукција.

Како нам је причао његов отац Дејан, у болници у “Тиршовој” му је цела рука стављена у гипс, који је превише стегнут. Александар је добио загушење крви и на крају тровање. Четврто јутро после пада добио је високу температуру и преминуо у колима на путу до дома здравља у Лазаревцу. Дан пре тога био је на контроли у болници у Тиршовој, где му је рука поново снимана без скидања гипса и где је родитељима речено да је све у реду. Обдукција је касније утврдила да је Александар добио сепсу и да се бактерија која је изазива проширила на плућа. Установљено је и да је дечак био генерално здрав и да је све остало било у реду.

Малишану је стављен гипс у Тиршовој, а неколико дана касније је умро

СЛУЧАЈ ЗАВРШИО У НОВОМ САДУ

КАКО нам прича Милан Лазаревић, адвокат породице Адамовић, Александрови родитељи Драгана и Дејан су збуњени, јер их за годину дана нико није звао на саслушање да их упита шта се то збило. Нису имали никакве информације ни да је покренута истрага. Због тога је Лазаревић послао молбу Републичком јавном тужилаштву да испитају шта се дешава у случају везаном за смрт малог Александра. Одговор који су добили из РЈТ је да су његову представку доставили Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, како би је они проследили надлежном тужилаштву на поступање?!

Н. Б. – С. Ј. М.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар