Почетна » Битка за Више тужилаштво: Ко ће бити нови заштитник свих афера власти

Битка за Више тужилаштво: Ко ће бити нови заштитник свих афера власти

од admin
0 коментар

 

Свако ко би републичкој тужитељки Загорки Доловац оспорио “да не ради ништа”, морао би у виду да има ситуацију попут актуелне, када предстоје избори јавних тужилаца, односно шефова поступајућих тужуилаштава у земљи.

Доловчевој су сада сигурно пуне руке посла јер изборе прати под будним оком, али и у њима активно учествује и то званично као председница Државног већа тужилаца (ДВТ), али и незванично – као немушти и доказани чувар свих афера актуелне власти. Колико често ових дана посећује председништво, јавност може само да наслути, као и шта би сада могла у рукама да носи за потребе покривања сопствене главе, ако би се неки новинари затекли испред.

Како за лист Нова открива добро обавештен и упућен извор, место главног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву (ВЈТ) у Београду тренутно је највећи проблем како Доловчевој тако и представницима извршне власти. У игри су три кандидата око којих пак не могу да се сложе све интересне групе. Поменуто тужилаштво је оно које се од доласка СНС на власт показало као партијски сервис, који (не)ради оно што му се нараеди.

Последње у низу њиховог непоступања је случај “офшор” министра финансија Синише Малог и његова 24 стана у Бугарској. У подруму архива и писарница ВЈТ остале су и одлуке о непокретању истраге у случају пада хеликоптера, рушења Савамале, али и свих коруптивних афера власти.

„Тужитељка у одласку Наташа Кривокапић, благо речено, једва је чекала да јој истекне мандат, како би се коначно склонила како из проблематичних поступања, тако и из жиже јавности. Извесно је дас ће она бити награђена за досадашњи рад и унапређена у заменицу републичког тужиоца”, казао је за лист Нова добро обавештен извор.

Да је ова висока функција својеврсна награда, коју највише красе невидљивост и медијска изолација потврђује сама републичка тужитељка, али И сви њени заменици које јавност махом никакад није видела, нити зна ко су и шта тачно раде.

“Ко ће је наследити још се дискутује, јер интересне сфере унутар власти имају различита убеђења ко би то требало да буде нови шеф ВЈТ. У игри су јавни тужиоци Томислав Килибарда из Апелационог и Љубивоје Ђорђевић из Првог основног, као и заменик из ВЈТ и председник режимског Удружења судија и тужилаца Нененад Стефановић.

Док би се за Ђорђевића И Стефановића то би очекивани корак навише, за Килибарду би био корак уназад, то јест вратио би се на функцију са које је узнапредовао још 2016”, додаје наш саговорник.

Конкурисање Килибарде за нижу функцију изненадило је махом све у јавнотужилачкој професији, а наш саговорник открива да за то постоји објективан разлог.

“Килибарда је особа од највећег поверења Загорке Доловац, али и једина која претендује на то место. Прича се да се кандидовао на њен наговор јер је од старта видела да међу осталим кандидатима нема свог човека. Иако је Љубивоје Ђорђевић на челу Првог основног још од реформе 2010. и требало би да има највеће изгледе за напредовање у ВЈТ, код Доловац не ужива поверење као Килибарда. Тужилац Ђорђевић важи за неког ко је, ако не свим притисцима, успевао да одоли и спречи урушавање свог, али Ии угледа читавог тужилаштва на чијем је челу деценију, а које има највише предмета у раду у читавој држави”, каже наш извор.

Са друге стране, највише по вољи власти, али не и већине тужилаца у држави је Ненад Стефановић, актуелни заменик у том истом тужилаштву. Осим што годинама уназад доказује своју приврженост режиму, Стефановић важи за некога ко се под окриљем своје професије бави заправо политиком – у циљу својих и властодржачких интереса.

“Његово муњевито напредовање када је одлучио да се приближи власти изболо је очи како правосуђу, тако и јавности, а са могућом појавом нових хеликоптера, бесправних рушења, корупције функционера, он би за то место несумњиво био најбољи кандидат”, тврди наш саговорник.

Последњих недеља међутим, како тврди наш саговорник, Стефановић је више сконцентрисан на друго место и то шефа Трећег основног јавног тужиоца, па су сада све гласније спекулације да ће актуелном тужиоцу Борису Павловићу и члану ДВТ заправо преотети фотељу.

“Изгледи су да ће за ВЈТ бити изабран Килибарда, док ће Љубивоје Ђорђевић највероватније завршити у Апелационом. Да ли ће Доловац свог блиског сарадника Павловића пустити низ воду због Стефановића и компензације за Килибарду, биће ускоро познато”, завршава наш саговорник.

Иван Милићевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 × two =