Почетна » „Ослобађање СНС челника Крагујевца за узнемиравања жена је пораз државе“

„Ослобађање СНС челника Крагујевца за узнемиравања жена је пораз државе“

од admin
0 коментар

 

Високи функционер СНС-а и заменик председника Скупштине града, Зоран Младеновић у свом саопштењу за јавност навео је да је „победила истина“ као и да појединим „нечасним“ људима није прошао покушај његовог политичког прогона“. Младеновић је истако и да је кривична пријава против њега била ‘’правно неутемељена’’ те да су појединци медијима давали лажне информације.

Подсетимо, почетком године две службенице Градске упаве, гардском правобраниоцу поднеле су писану пијаву са ‘’експлицитним примерима сексуалног узнемиравања’’, које су доживеле на радном месту од високог функционера.

Расплет целе ситуације, у којој је на крају одбачена кривична пријава, за адвоката оштећених жена је јасна порука да политики моћници режима имају институционалну заштиту.

„Прекидом истраге, практично на самом почетку, нису саслушани сведоци и све је експресно завршено. Мој апсолутни утисак је да се у овом случају шаље јасна порука оштећенима да је сигурније да ћуте и трпе, него да затраже заштиту од институција система. Ово је пораз државе“, оценио је адвокат.

Кастратовић није жело да коментарише Младеновићево обраћање јавности, у којем он потенцира своју невиност, објашњавајући да са одбаченим пријавама „има право на такво понашење“.

„Према мом мишљењу, правнички гледано, ситуација је сто посто јасна да је дело извршено, али имајући у виду целокупну атмосферу, припадници режима су заштићени од стране институција и система и ту готово да ништа не може да се уради. Тужитељка у првом степену практично није ни водила поступак, већ изабрала сигурнију варијанту и одбацила пријаву, а после нашег приговора Више јавно тужилаштво је само потврдило првостепену одлуку. Ми свакодневно видимо како се предсвници власти стално позивају на интитуције и кажу ‘пустите институције да раде свој посао’, а уствари институције не раде свој посао и ту је та манипулација и ребус у коме се као друштво налазимо“, истакао је адвокат Кастратовић.

Он је уверен у истинитост тврдњи својих клијенткиња да су доживеле сексуално насиље и сматра да се оваквим поступком праве жртве излажу стубу срама, а учинилац дела проглашава жртвом.

„Практично је стављена тачка на случај, а последице за жене које су пријавиле осумњиченог су апсолутно велике. Оне сада настављају да живе у страху, плаше се одмазде , плаше се отказа на послу, уплашене су и за своју безбедност. Овде је најгоре то што се шаље порука свима који се одваже да затраже заштиту, да ту заштиту неће добити. То смо управо добили у овом случају“ резигниран је Кастратовић.

На крају, овај адвокат закључује и да после одбачених кривичних пријава, нема редовних правних средстава и лекова који би могли да помогну оштећенима у конкретном случају. Додаје и да би његове клијенткиње евентуално могле да уложе уставну жалбу, али оцењује да би такав потез, имајући у виду цео ток поступка, како каже, унапред био осуђен на неуспех.

Александра Петровић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар