Почетна » МНОГЕ ЧЕКА ДОЖИВОТНА РОБИЈА! Током ове године на оптуженичкој клупи наћи ће се јавности добро позната имена, прва суђења ових дана

МНОГЕ ЧЕКА ДОЖИВОТНА РОБИЈА! Током ове године на оптуженичкој клупи наћи ће се јавности добро позната имена, прва суђења ових дана

од admin
0 коментар

 

На оптуженичкој клупи наћи ће се због оптужби за злоупотребе положаја, диловање наркотика, тешких убистава…

Беливук и Миљковић

ФЕБРУАР прошле године остаће упамћен по хапшењу Вељка Беливука, Марка Миљковића и припадника њихове криминалне групе, због сумње да су починили низ тешких кривичних дела. Како је истрага текла, тако су на површину испливавали најјезивији детаљи онога што су, како се тврди, чинили. Све је кулминирало објављивањем фотографија, на којима су забележени последњи тренуци живота њихових жртава, измасакрирана тела. Највећи шок био је кад је откривена машина за индустријско млевење меса, у којој су у највећем броју завршавали они који су им се замерили.

Крајем јула прошле године, Тужилаштво за организовани криминал је подигло оптужницу против Беливука, Миљковића и још 28 особа, написану на 322 стране. На терет им се ставља пет убистава, нелегално држање и растурање наркотика и оружја, отмица и силовање. Група је оптужена за убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Према неким информацијама, очекује се да ће се ова злогласна група пред делиоцима правде у Специјалном суду наћи крајем јануара.

НАСТАВАК СУЂЕЊА ДАРКУ ШАРИЋУ

ПОСЛЕДЊЕГ дана фебруара, пред већем Апелационог суда у Београду, планирано је да се појави Дарко Шарић, пошто је пред овом судском инстанцом у односу на њега и још тројице окривљених поново отворен главни претрес у поступку за трговину наркотицима, како би се отклониле извесне недоумице које постоје у овом случају. Након тога, биће изречена нова правоснажна пресуда, пошто је претходну, од 15 година затвора, укинуо Врховни касациони суд.

Пљевљака очекује још један процес пред Апелацијом и то у предмету за прање пара. Њему је пред Специјалним судом изречена казна од девет година затвора. На ову пресуду жалбе су уложили и тужилаштво и одбрана и оне ће бити разматране на јавној седници, која треба да буде заказана. По окончању седнице, знаће се да ли ће пресуда бити потврђена, преиначена или укинута уз захтев да се понови суђење.

ДИЈАНА ХРКАЛОВИЋ – ТРГОВИНА УТИЦАЈЕМ

ПРЕД судским већем Специјалног суда наћи ће се и Дијана Хркаловић, бивша државна секретарка МУП, због оптужбе да је починила кривично дело трговина утицајем.

Тужилаштво је суду предложило да је после одржаног главног претреса изрекне казну од пет година затвора. Оптужним предлогом, због злоупотребе службеног положаја, обухваћени су и Дејан Миленковић, некадашњи начелник Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције, и Милорад Шушњић, бивши начелник Полицијске управе Нови Сад.

Истрага против Хркаловићеве започета је због сумње да је утицала на Миленковића да не достави благовремено неке извештаје тужилаштву у вези са убиством Властимира Милошевића, предмету познатом као „убиство на шинама“, за које је био оптужен, а касније правоснажно ослобођен Вељко Беливук. Поступак против ње је, у међувремену, био проширен. Хркаловићева је у притвору била нешто мање од два месеца, притвор јој је затим укинут, али се само две недеље касније поново нашла иза решетака, пошто је Апелациони суд прихватио жалбу Тужилаштва.

ГЛУМИЦЕ ПРОТИВ АЛЕКСИЋА

ПРЕД Вишим судом у Београду за 2. фебруар је заказан главни претрес на којем би власник школе глуме Мирослав Алексић требало да изнесе одбрану. Тужилаштво га терети за извршење два продужена кривична дела силовања, два кривична дела силовања, једно продужено кривично дело недозвољених полних радњи и четири кривична дела недозвољених полних радњи, на штету седам девојака, полазница његове школе.

Он је ухапшен 16. јануара прошле године и до 10. септембра је био у притвору, који му је одлуком Апелационог суда укинут у замену за кућни притвор уз електронски надзор. Њега је прва пријавила глумица Милена Радуловић, а убрзо се оптужбама против њега придружила Ива Илинчић, па и друге девојке.

Одбрана је тражила саслушање више десетина глумаца и режисера, чему су се успротивили пуномоћници оштећених глумица, сматрајући да се на тај начин одуговлачи поступак.

ЕСТЕТИКА ПРЕД СУДИЈОМ

СРЕДИНОМ фебруара, пред Првим основним судом у Београду заказано је суђење Олгици Маркановић, оптуженој за неовлашћено предузимање естетских захвата на пацијентима, за које нема лиценцу. Она је ухапшена 1. јуна прошле године и све до 13. октобра је била у притвору, када је ова мера замењена блажом, тачније кућним притвором уз наногвицу.

Тужилаштво тврди да је од 1. маја 2020. године до 1. марта прошле године у нерегистрованом Медицинско-естетском центру „Тајас“ у Београду, неовлашћеном и неправилном употребном средства „плазма пен“, проузроковала трајна оштећења на третираним деловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог Б и трећег степена.

Истовремено је, како се наводи, примењивала недопуштене инјекције локалне анестезије лидокаин-хлорида, која је представљала ризик по живот оштећених у случају алергијске реакције услед непостојања антишок-терапије и едукације.

ЛАЖНИ ЛЕКАР САВА КНЕЖЕВИЋ

ЗБОГ сумње да је починио тешко дело против здравља људи, пред Првим основним судом у Београду оптужен је Сава Кнежевић (23). Он је оптужен да је у нерегистрованој ординацији Dr Sauvage на Теразијама, од 2. јануара 2020. до 8. априла прошле године, за новчану накнаду пружао медицинске услуге без одговарајуће стручне спреме и лиценце за рад. За помагање, поступак се води и против његове мајке Данијеле (49). Они ће своје одбране изнети 31. јануара.

Према тврдњама тужилаштва, Кнежевић је изводио липосукције, корекције усана, трансфере масти, а све прикривајући од пацијената да за тако нешто није стручно оспособљен и да нема лиценцу.

ДРАГОЉУБ ОПЕТ О ЗАПАЉЕНОЈ КУЋИ

БИВШИ председник општине Гроцка, Драгољуб Симоновић, ове године поново ће се наћи пред Другим основним судом у Београду. Наиме, Апелација је укинула првостепену пресуду, којом је био осуђен на четири године и три месеца затвора због подстрекавања тројице осумњичених на паљење куће новинара портала „Жиг инфо“, Милана Јовановића, 12. децембра 2018. у Врчину.

Новинар и његова супруга су успели да се спасу тако што су побегли кроз прозор.

Јовановић је после те ноћи изјавио да иза напада, због његовог новинарског истраживања, стоји Симоновић, који је то одбацио.

УБИСТВО КИК-БОКСЕРА

СЛУЧАЈ убиства кик-боксера Владимира Цветковића (19), после четврт века, требало би да добије судски епилог током ове године. Све до лета 2020. осумњичени за овај злочин, Предраг Микетић, био је у бекству. Лисице на руке стављене су му у Црној Гори, тачније у Бару.

Цветковић је био врхунски спортиста. Два пута је био вицешампион Југославије у дисциплинама лоу-кик и фул контакт, три пута шампион Југославије, освојио је прво место на Балканском првенству у лоу-кику. Пет дана пре него што је убијен добио је позив од савезног селектора за припреме репрезентације за првенство света у фул контакту, које је одржано у Пољској. Почетком децембра 2021. Микетић је први пут изнео одбрану у Вишем суду у Београду. Тврдио је да није он убио Цветковића, већ његов брат близанац Ненад.

„БОНИ И КЛАЈД“ ИЗ ЈАБУКОВЦА

КРАЈЕМ фебруара у Вишем суду у Зајечару могло би да отпочне изношење завршних речи у поступку за убиство Раје Казимировића (72), његове мајке Драгице (93), сестре Љубинке Оприкић (76) и сестричине Драгане Јозељић (53), августа 2019. у засеоку Ваља Вратне у Јабуковцу код Неготина. За овај стравичан злочин оптужен је Јабуковчанин Давор Пернић (36), који је прво признао да их је сам убио, а затим променио исказ означивши Мају Бађикић (27) из Дупљана као своју саучесницу и особу која је „типовала“ Казимировића, јер је, наводно, имао пара.

Она је негирала да је умешана у овај злочин, тврдећи да ју је Пернић принудио на везу „претњама да ће јој убити најмилије“.

МАЈКА И ЋЕРКА И БЕБА У КОНТЕЈНЕРУ

НА оптуженичку клупу Вишег суда у Београду 1. фебруара сешће Бранка Пријовић и њена ћерка Миља, које се терете да су 23. децембра 2020. године тек рођену бебу бациле у контејнер у Улици краља Милана у београдском насељу Обреновац. Њима се на терет ставља покушај тешког убиства и прети им вишегодишња затворска казна. Мајка и ћерка би требало сад, први пут, да изнесу одбрану пред судом.

Дете су пронашли полицајка и запослени у Хитној помоћи, недуго пошто је у ГАК Вишеградска превезао пацијенткињу због гинеколошких тегоба. Испоставило се да се Миља, која је крила трудноћу, породила, а потом, сумња се, бацила тек рођену девојчицу у контејнер близу зграде у којој живи.

ЧЕТИРИ ТОНЕ У ЈОВАЊИЦИ

ДЕЦЕМБРА 2020. године пред Специјалним судом у Београду отпочело је суђење Предрагу Колувији (40), већинском власнику компаније „Јовањица“, због сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Поред Колувије, оптужницом је обухваћено још девет особа, сви запослени у компанији.

Припадници МУП су по налогу ТОК ушли на пољопривредно добро „Јовањица“ у близини Старе Пазове, и како је тада саопштено, тамо су пронашли илегалну лабораторију за производњу марихуане. Заплењена су 649,4 килограма осушене марихуане и 65.581 стабљика дроге у сировом стању, тежине скоро четири тоне.

Ово суђење је тренутно у фази испитивања сведока, али Колувију чека још један процес, такође пред Специјалним судом, у предмету познатом као „Јовањица 2“. Оптужницом су обухваћена и петорица припадника БИА и МУП. Терете се за удруживање ради вршења кривичних дела, фалсификовање службене исправе и неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога. Колувија је био ухапшен у новембру 2019. и све до 24. септембра прошле године био је у притвору.

Ј. Д. ЉУТИЋ/Н. БИЈЕЛИЋ/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар