Почетна » Стоматолошки факултет вештачи да ли Симоновића мучи зуб или правда. Може да буде и притворен

Стоматолошки факултет вештачи да ли Симоновића мучи зуб или правда. Може да буде и притворен

од admin
0 коментар

 

Због зубобоље Драгољуба Симоновића, оптуженог да је наручио паљење куће новинара Милана Јовановића, и данас је, пети пут у низу, отказано суђење у Другом основном суду.

Због сумње да је у питању, не зубобоља, већ омаловажавање суда и изигравање закона, ангажовани су вештаци Стоматолошког факултета, од којих се очекује писмени извештај и процена да ли је здравствено стање заиста спречило Симоновића да дође на заказано рочиште.

Следеће рочиште заказано је за 11. јануар следеће године, а новинар, његова супруга Јела Дељанин, али и јавност која са великим занимањем прати променљиви темпо и честе опструкције на суђењу за тежак злочин, улазе у неизвесност треће године суђења. Почело је у априлу 2019.

Судија у марту одлази у пензију

Судија Славко Жугић артикулисао је ту стрепњу за исход суђења, рекавши данас да сумња у оправданост Симоновићевог недоласка, да ће све добро размотрити и затим донети одлуку „како да довршимо овај поступак“.

Да подсетимо, судија Жугић у марту следеће године одлази у пензију, а у случају промене судије, цео процес би морао да крене из почетка, а сав досадашњи напор доказивања на суду био би избрисан. Јавност би се још једном суочила са снажном поруком да су злочини против новинара који у општем интересу разоткривају корупцију дозвољени, да су убиства новинара или покушаји убиства – некажњиви.

Данашње рочиште, на које нису дошли првооптужени Симоновић и један од његова два адвоката, Ивица Вуковић, почело је објашњавањем његовог браниоца Виктора Гостиљца да је Симоновићу „опет синоћ позлило“, да „човек лежи у кревету“ и да „једва говори“.

Приложио је и лекарско оправдање из Дома здравља Гроцка које је потписала др Љиљана Стекић.

Гостиљац је покушао да суд разувери да има разлога за, како је рекао, „мањак поверења“ у одбрану.

„У питању је човек који је имао карцином. Нема пола унутрашњих органа. Свако инсистирање на његовом долажењу било би нечовечно“, рекао је адвокат оптуженог да је наредио напад „Молотовљевим коктелом“ који се замало није претворио у убиство новинара. Гостиљац је инсистирао на томе да се одбрана „не служи триковима“.

Судија Жугић је веома суздржано реаговао и обавестио све да је од Стоматолошког факултета још јуче, када је први пут Симоновић изостао због зубобоље, затражио да се писмено изјасни да ли је првоокривљени Симоновић могао да дође на суђење.

„На Стоматолошком факултету постоји комисија судских вештака и очекујем да ми њихов извештај стигне“, рекао је судија и додао: „Помало сумњам да постоје субјективни разлози за одлагање. Све ћу до следећег претреса добро размотрити и проценити како да довршимо овај поступак.“

Од адвоката Гостиљца судија је затражио да се гласно обавеже на суду да „преузима обавезу да обезбеди Симоновићево присуство на следећем главном претресу“. Гостиљац је то одбио речима да ће Симоновића „обавестити“ о свему.

Симоновићу може да буде одређен и притвор

Ана Матић Алимпијевић, адвокатица Милана Јовановића, објаснила је за Цензоловку да судија има могућност да, уколико утврди да је у питању опструкција суђења, одреди притвор Симоновићу.

„Уколико судија од Стоматолошког факултета добије извештај који показује да је Симоновић могао да дође на суђење, он може да одреди притвор због избегавања суђења“, рекла је за Цензоловку адвокатица Матић Алимпијевић објашњавајући тиме мотиве за ангажовање судских вештака и озбиљност захтева да се процени Симоновићево здравствено стање.

Судија Жугић је првобитно заказао ново рочиште за 28. децембар, али се испоставило да тада нема техничких могућности за снимање суђења, а то је већ једном био разлог због кога су адвокати одбране успели да одложе суђење.

Процес првооптуженом Драгољубу Симоновићу, коме прети осам година затвора, води се зато што је, према оптужници, наредио напад на новинара портала Жиг инфо због критичких текстова 12. децембра 2018. Поред њега оптужени су и Владимир Михаиловић, Игор Новаковић и Александар Маринковић.

 Тамара Спаић     Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × three =