Почетна » ИНЦИДЕНТ У ВИНЧИ Радник покушао да изнесе ОЗРАЧЕНЕ ЦИГЛЕ, али је спречен у последњем тренутку

ИНЦИДЕНТ У ВИНЧИ Радник покушао да изнесе ОЗРАЧЕНЕ ЦИГЛЕ, али је спречен у последњем тренутку

од admin
0 коментар

Техничар ЈП „Нуклеарни објекти“ Д. М. покушао је јуче да изнесе контаминиране оловне цигле из подрума зграде у којој се налази велики реактор у Винчи. На срећу у његовој намери осујетио га је заштитни апарат за радиоактивност.

Како за „Блиц“ прича др Иван Кнежевић, руководилац одељења за испитивање радиоактивности, Д. М. је искусни радник у „Нуклеарним објектима“, који је тамо запослен од 2009. године али је у Институту Винча и пре тог, чак 28 година.

– Његов поступак био непромишљен и захваљујући виспрености запослених спречено да је се контаминиране оловне цигле изнесу вани. Сав контаминиран материјал је означен посебним ознакама које указују на то да коришћено и запрљано у контролисаној зони. Наш старији колега је ухваћен након што је запиштао апарат за радиоактивност на излазу из зграде – наглашава Кнежевић.

Цигле узао због продаје?

Који су мотиви овом човеку били нејасно је и даље, међутим постоје сумње да је хтео да озрачене оловне цигле прода. Након што је ухваћен у делу, Д. М. је отрчао назад у подрум где је бацио ранац са оловним циглама, а затим је почео да се правда да није никоме хтео да науди. Колеге обучене у специјална одела притрчале су му у помоћ, како би са контаминираних делова тела овог човека уклонили опасне честице.

– На срећу испрљао је само руке, те је процес деконатминације трајао неколико сати. Ради безбедности проверили смо читаву зграду да ли је озрачена и за сваки случај очистили све хемијским средствима – наглашава Кнежевић и додаје да су обављене све анализе којима је отврђено да се Д. М. није отровао.

Како додаје, реаговала је и полиција која је обавила увиђај и узела изјаву од Д. М.

– Хоће ли бити покренут неки поступак против њега не знам, то је на полицији. Мени је најважније да сачувам човека и све запослене – закључује Кнежевић.

Недавно вежбали како да спрече крађе

Како објашњава Кнежевић, пре само две недеље запослени у погону имали су симулацију деловања како да спрече крађе.

– Ми смо јуче имали деловање и могу вам рећи да смо заиста реаговали боље него на симулацији – наглашава Кнежевић.

Б. Богосав   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар