Почетна » Изненађење на суђењу: Хркаловићева говорила о односу са Беливуком

Изненађење на суђењу: Хркаловићева говорила о односу са Беливуком

од Други Пишу
0 коментар

Некадашња државна секретарка МУП Дијана Хркаловић изнела је данас у Специјалном суду у Београду детаљну одбрану и негирала кривично дело трговина утицајем. Након њеног излагања, судија јој је поставила неколико питања, а између осталог и то да ли окривљена познаје ухапшеног вођу криминалне групе Вељка Беливука.

Судија ју је упитала: „Да ли познајете лице Вељко Беливук“, на шта је Хркаловићева дала кратак одговор: „Знам о коме се ради, али не познајем га.“

Подсетимо, Дијана Хркаловић се оптужницом терети да је наложила да се извештаји са мобилног телефона Беливука касније доставе Вишем јавном тужилаштву у Београду. Између осталог, Хркаловић протеклих година, у више наврата, доводила се у везу са Беливуком, али и његовим најближим сарадником Александром Станковићем, званим Сале Мутави, који је убијен 2016. године код Централног затвора у Београду.

„Све сам радила по налогу Стефановића“

Дијана Хркаловић изнела је детаљну одбрану по свим наводима из оптужнице и том приликом је негирала кривично дело трговина утицајем за које се терети.

„У вези прве тачке оптужног предлога, предметни извештај је каснио јер је такав био налог тадашњег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. Као најпре секретар УКП-а, а потом и касније, обавештена сам од стране неког, највероватније неког из одељења које се бавило тиме, да се у препискама помиње Стефановић, неки тужиоци и високи припадници полиције. Тадашњи налог био је да увек када се помиње Стефановић, или нека безбедносно интересантна појава и особа, обавести се директно он. Ја сам га обавестила о томе и поменуте извештаје доставила у папирној форми, у коверти. Потом ми је речено да позовем Дејана Миленковића и да му кажем да се сачека са слањем тих извештаја тужиоцу“, рекла је Хркаловић.

Додаје да је након тога било неколико ургенција вишег јавног тужиоца Наташе Кривокапић поводом тих извештаја.

„Последња урганција била је јула 2017. када ми је министар на дрзак начин рекао – Пренси Миленковићу да јој каже, да ако има неки проблем са тим предметом, нек се обрати директно министру. Следећих осам месеци није стигла ниједна ургенција“, рекла је Хркаловићева. Додала је да је прва следећа ургенција стигла од Вишег суда у Београду, да поменути предмети и извештаји могу да се доставе тужиоцу.

Хркаловић је истакла и да није јасно шта значи да је она обезбедила бољи процесни положај било коме, с обзиром на то да је суд ценио доказе. Што се тиче камера, рекла је да апсолутно ништа не зна о томе, те је истакла да „ако ћемо да расправљамо о томе да ли недостају неки снимци са камера, требало би позвати Томислава Радовановића и Владимира Ребића који су потписници извештаја“.

Што се тиче друге тачке оптужнице, информисана је од Миленковића да се помиње од стране два лица под обрадом.

„Реч је о приватним, интимним стварима. Нисам наложила да се било који део издвоји, већ је цео материјал отишао тужиоцу“, рекла је и додала, више као кроз шалу, да би тужиоца позвала као сведока.

„Што се тиче треће тачке оптужног предлога, нисам Дарка Елеза, нити било ког другог, стављала под мере, то ради суд, а не ја. Није ми јасно за које ме радње тужилац терети, а такође ни зашто користи термин „фиктивна обрада“. Када је лице на обради, то значи да или јесте на обради или није“.

Владимир Ђукановић, адвокат Дијане Хркаловић затражио је на почетку суђења да, уколико судско веће пристане да позове Небојшу Стефановића као сведока, да се он и Дијана Хркаловић суоче.

На почетку суђења, адвокат Дијане Хркаловић, функционер СНС Владимир Ђукановић, предложио је суду да као сведоке позове бившег министра полиције Небојшу Стефановића, бившу вишу јавну тужитељку Наташу Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Тања Миловановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар