Почетна » ИЗРУЧЕН Прва фотографија Капетана Драгана после изручења Хрватској

ИЗРУЧЕН Прва фотографија Капетана Драгана после изручења Хрватској

од admin
0 коментар

Авион у коме се налази Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, у пратњи хрватских полицајца, слетео је на загребачки аеродром и наводно би пут ка Сплиту требало да настави у 12.30 сати.

„Јутарњи лист“ наводи да су се путници искрцали из авиона, и да се у првом моменту мислило да ће Капетан Драган остати у летелици.

Међутим, пред авион је дошао црни комби и полицијски аутомобил, и наводно је Васиљковић пребачен у једну аеродромску зграду коју неће напуштати до укрцавања за лет у Сплит.

Путник који је седео поред капетана Драгана на лету из Франкфурта описао је своје искуство за Јутарњи.хр.

– Изгледао је као оронули старац. Шездесет и коју годину. Био је у пратњи четворице или петорице полицајаца и једне госпође, вероватно преводиоца. Чини ми се да је био миран и у реду, ништа није коментирао. Први је ушао у авион у пратњи немачког и наших полицајаца. Ставили су му белу капу на главу да га људи не препознају – казао је Дејан Ђурић из Ријеке који се налазио на споменутом лету и додао како Васиљковић није имао лисице.

Васиљковић је ће бити одведен у Сплит с обзиром да сплитско тужитељство против њега води истрагу због ратног злочина против ратних заробљеника и цивилног становништва.

– „Драган Васиљковић је након дуге правне битке која је почела пре девет година изручен Хрватској и налази се у Хрватској. Даље ће бити процесуиран као сваки други оптужени – изјавио је министар правосуђа Орсат Миљенић на ванредној конференцији за новинаре, а преносе хрватски медији.

Васиљковића ће, по службеној дужности, заступати сплитски адвокат Дарко Станић.

Хрватски медији напомињу да се очекује да ће оптужница против Васиљковића бити подигнута одмах након што га испитају тужиоци с обзиром да је било довољно времена да се прикупи сав доказни материјал.

– У року од 24 сата требало би да буде предат притворском надзорнику, који о томе обавештава жупанијско тужилаштво у Сплиту. Након тога, у року од 16 сати требало би да буде и испитивање. Тек након тога иде евентуални приједлог за одређивање истражног затвора – рекао је Станић а преноси „Јутарњи лист“.

Хрватска сумњичи капетана Драгана за наводне ратне злочине почињене у време када је био командант у Крајини од 1991. до 1993. године.

Васиљковић је ухапшен у Перту у Аустралији 2006. године и од тада се налази у екстрадицијском затвору.

Влада Аустралије у новембру 2012. донела је одлуку о изручењу Васиљковића Хрватској, након вишегодишњих правних спорења и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем који је поднесен 2005. године.

Милановић о капетану Драгану: Епизода на путу правде

– Хрватска држава брани и штите своје законе, спроводи правду и изручење Драгана Васиљковића, оптуженог за ратне злочине у Хрватској, једна је епизода на том путу – оценио је данас премијер Зоран Милановић.

Председник владе Хрватске наглашава да сви они који су кршили ратно право морају да стрепе да ће кад тад бити ухапшени и приведени правди, „ма како се звали и којој год застави служили“, пренела је Хина.

Миљенић: Суђење Васиљковићу биће поштено и правично

Министар правде Хрватске Орсат Миљенић је рекао новинарима да је Васиљковић изручен Хрватској након девет дугих година „тешке правне борбе“, те да ће он даље бити процесуиран као сваки други окривљени.

Упитан да коментарише изјаву председника Веритаса Саве Штрбца да не верује да ће капетан Драган у Хрватској имати фер и поштено суђење, Миљенић је рекао да не жели да коментарише изјаве које долазе из државе која, како је рекао, није испунила ни минимум критеријума за отварање поглавља о правосуђу.

„Имаћу прилике да када колеге испуне минималне услове да коментаришим то да ли је хрватско правосуђе зависно или независно. На такве изјаве се не треба освртати, али ни давати било какве коментаре“, рекао је Миљенић напоменувши да је Хрватска, као чланица ЕУ, прошла захтеван пут и прилагодила своје правосуђе највишим европским стандардима.

Истакао је да је хрватско правосуђе независно и може да ради сваки компликовани предмет, ко год да је окривљен и ко год да је жртва.

„Суђење Васиљковићу биће поштено и правично, као што су уосталом суђења у Хрватској, а колеге у Србији нека се баве својом земљом, нека размишљају о свом правосуђу и раде посао какко треба. Ја ћу бити у прилици оцењивати њих а не они мене“, рекао је Миљенић.

Он је рекао да ово није ни прво ни последње изручење, али је важно по томе што је реч о првом случају да је Аустралија изручила свог држављанина.

„Ми смо аустралијском правосуђу захвални на сарадњи. А овај поступак ће ићи својим током. То је судски поступак и све је у рукама суда“, рекао је Миљенић.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

16 − eight =