Почетна » „Један је дежурао на путу, а након пребијања су ми рекли ‘био си добар’, ниси викао“: Радован ког су полицајци малтретирали код Гуче огласио се након суспензије

„Један је дежурао на путу, а након пребијања су ми рекли ‘био си добар’, ниси викао“: Радован ког су полицајци малтретирали код Гуче огласио се након суспензије

од Други Пишу
0 коментар

Радован Ђенадић који је прексиноћ брутално претучен од двојице полицајаца у Гучи каже за Нову да се неће зауставити док његове мучитеље не стигне правда. На наше питање како реагује на суспензију полицијских службеника, он одговара: „Желим да се не врате дужност након неког времена. Тортуру коју сам преживео не бих пожелео ни најгорем душманину“.

Ђенадић напомиње да је срећан због рођења ћеркице, али ће морати данас да посети психијатра.

„Имам трауме, не могу да ‘сварим’ у глави шта ми се десило. Осећам болове у ногама као да десет година нисам ходао. Чак су ми и телефон разбили где сам имао прву слику бебе“, кроз сузе прича Ђенадић.

Он је поновио своју причу како су га стрпали у „шкоду“, ударали дрветом, кундаком од пушке и одвели га у Горњи Дубац где су га везали за дрво. Према његовим речима, до тог места је данас ишао и мерио километражу.

„До те шуме има преко 30 километара, нема домета. Размишљао сам и питао их зашто то раде јер нема никаквог повода. Због сваке изговорене речи добијао сам шамаре и песнице“, каже Ђенадић. Описује тренутак када је један од полицајаца репетирао пушку и запретио му да ће му пуцати у ноге.

„Рекао сам му да пуца у мене“, додаје Радован. Интересантно је, како каже Ђенадић, да му је полицајац рекао да лисицама везује девојке – па ће и њега.

„Један је дежурао на путу, а након пребијања су ми рекли ‘био си добар’, ниси викао и почели су да ме уцењују да не кажем. Нисам ни помислио да прећутим стравичну тортуру“, каже Ђенадић. Истиче, да ако у овој држави има закона, полицајци морају бити кажњени.

„Наравно да су сви на њиховој страни, али очекујем да они скину униформу“, прича Ђенадић. Подсећа да је приликом пуцњаве двојице саобраћајаца на младиће крајем априла, неко узео мито и вратили су их на посао.

„И ти исти полицајци раде, задужили су пиштоље, свега два дана нису били на дужности“, закључио је Радован Ђенадић.

Посланик ДС Срђан Миливојевић каже да је дубоко потресен због Радована и његовог сведочења о полицијској бруталности.

„То је непримерено у свакој демократској држави, а ми је немамо. Забезекнут сам и шокиран што такви људи носе униформе са грбом Србије. Овај човек неће бити сам. У Лучанима још увек одјекују речи Дијане Хркаловић изговорене 16. децембра 2018. године када полиција није хтела да заштити опозиционе активисте. Она је навела ‘пустите нас да радимо свој посао’, али ово није посао полиције“, каже Миливојевић.

Посланик ДС наглашава да су издата два контрадикторна саопштења ПУ која пролазе кроз биро МУП.

„Ја не захтевам да полицајци буду суспендовани, него да тужилаштво ради свој посао. Ово су тешка кривична дела. Није реч о привођењу, већ о киднаповању Ђенадића“, каже Миливојевић. Он истиче, да Србија хоће полицију која има Слободана Миленковића, Душана Митића, Катарину Петровић…

„Мора се раздвојити жито од кукоља, а захтеваћу да Ана Брнабић закаже седницу Скупштине на којој ћемо расправљати о овом случају и именовању директора полиције. Ми не знамо колико је оваквих људи који су преживели полицијску тортуру, али зна да брани батинаше СНС који су обезбедили крађу избора“, поручио је Миливојевић који ће Ђенадићу обезбедити бесплатну правну помоћ у тужби против Републике Србије. Он закључује да се систем у нашој земљи распао о чему сведочи враћање на посао два полицајца који су пуцали на младиће у селу Рти испаливши десет метака.

Foto: Nova; Privatna arhiva

Љубица Сокић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар