Почетна » КАТАСТРОФАЛНЕ ГРЕШКЕ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД Зликовац добро оцењен јер је ДОНОСИО ИГРАЧКЕ

КАТАСТРОФАЛНЕ ГРЕШКЕ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД Зликовац добро оцењен јер је ДОНОСИО ИГРАЧКЕ

од admin
0 коментар

Контрадикторности и лоше процене Центра за социјални рад у случају који је претходио убиству Маје и Михаила Ђорђевића не престају да шокирају.

“Блиц” је дошао до дописа Министарства за рад и социјалну заштиту из децембра 2015. године упућеног Центру за социјални рад Раковица, у којем из Министарства упозоравају Центар на грешке које непрестано праве. Међу њима су и оне да је Марко Николић, будући убица Маје Ђорђевић и њиховог сина Михаила, правио испаде и хаос у Центру за социјални рад док је виђао дете, али позитивно оцењен јер је детету доносио играчке.

Комисија у Министарству за рад остала је збуњена пред мишљењима и налазима које је Центар давао. У дописима комисије непрестано се провлаче констатације да су предлози које је Центар давао контрадикторни.

Ministarstvo uzalud upozoravalo socijalne radnike

Министарство узалуд упозоравало социјалне раднике

Годину дана пре дописа Министарства из септембра 2016, о чијем садржају је “Блиц” писао и у којем стоји како је Центар предлагао да мали Михаило оца виђа чешће, Министарство за рад и социјалну заштиту приметило је низ грешака и упутило да буду исправљене, међутим Центар се оглушио. Министарство је утврдило да Центар није разјаснио који су ризици у понашању Марка Николића према малом Михаилу, када су тврдили да процена родитељских капацитета оца превазилази могућности Центра за социјални рад, док су истовремено утврдили да је “модел виђања малог Михаила са оцем једном недељно – безбедан и примерен узрасту детета, али да свако даље разматрање о проширењу тог модела захтева вештачења родитељских капацитета оца како би могао на толерантан и флексибилан начин да прати развојне потребе детета”.

Marko Nikolić

Марко Николић

У Министарству даље напомињу како изјаве Центра наводе да у понашању Николића постоје значајни ризици, али су, супротно том мишљењу, социјални радници у фебруару 2015. одлучили да омогуће виђање оца и детета не само у контролисаним условима, већ и испред Центра, иако је судска одлука налагала другачије.

Колико је рад Центра за социјални рад био контрадикторан говори и то што је Центар у дописима Министарству наводио да је Николић у том периоду, за време виђања са сином, „испољавао пад самоконтроле“, као и то да је његово понашање током сусрета ескалирало у насилничко према радницима Центра уместо да се посвећивао свом сину. Упркос свему томе, остали су при одлуци да Николић и даље виђа дете не само у контролисаним условима и давали позитивну оцену због тога што је „мали Михаило позитивно реаговао на оца“ и због тога што је Николић детету доносио играчке и здраву храну.

Мишљење Министарства за рад тада је било да Центар није давао јасне податке и процене о томе како се Николић односио према свом сину.

До краја је остало нејасно због чега је Центар за социјални рад занемарио све податке, злостављања, сцене и страх који су осећали (о којима смо већ писали), и због чега је у извештају суду у фебруару 2015. проценио како је интерес детета да се убудуће виђа са оцем једном недељно у трајању од седам сати у условима који нису контролисани.

Још једна у низу грешака Центра на које је Министарство упозоравало две године пре убиства Маје и њеног сина јесте то што Центар није проверио да ли је Маја избегавање да оцу омогући виђање с дететом било базирано на страху за безбедност малог Михаила или је она то радила због нерашчишћених партнерских односа.

То што је Марко Николић испред Центра за социјални рад убио бившу невенчану супругу Мају Ђорђевић ножем, након што је њиховог сина Михаила давио, а затим му поломио лобању бацивши га на плочник, потврђују да су Мајини страхови били основани. Питање је да ли би она и њен син сада били живи да је неко те страхове озбиљно схватио?

Савет за сузбијање насиља

Први састанак новоформираног савета за сузбијање насиља у породици, који је Влада Србије основала 13. јула након убистава Маје Ђорђевић и њеног сина Михаила те Олге Ловрић испред центара за социјални рад у Раковици и на Новом Београду, биће одржан данас.

Састанку ће присуствовати министарка правде Нела Кубуровић, која је председник Савета, као и министри Небојша Стефановић, Зоран Ђорђевић, Зорана Михајловић, јавна тужитељка Загорка Доловац, те представници установа надлежних за примену Закона о спречавању насиља у породици.

Бојана Богосав      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

7 − five =