Почетна » Коалиција и Safejournalists мрежа: Хитно процесуирати ауторе опасних претњи новинарима Данаса

Коалиција и Safejournalists мрежа: Хитно процесуирати ауторе опасних претњи новинарима Данаса

од Други Пишу
0 коментар

Коалиција за слободу медија и Safejournalists мрежа захтевају од надлежних органа Републике Србије да под хитно предузму акцију и открију ко је упутио претње листу Данас и новинарима.

Органи гоњења Републике Србије су до сада много пута доказали да су у стању да промптно пронађу особе које упућују претње смрћу. То су најчешће доказивали када претње стижу представницима власти. Инсистирамо да веома опасна пракса некажњавања нападача на новинаре и медијске раднике буде окончана и да закони важе једнако за све. Некажњавање оваквих претњи подстиче починиоце да их и реализују.

Тон претећег имејла који је упућен на службену адресу главног уредника Данаса није појединачна импулсивна акција, већ изузетно опасна промишљена активност која се фокусира на имена новинара и редакције.

Изражавамо пуну солидарност са редакцијом листа Данас и новинарима којима се прети да ће доживети исту судбину као редакција француског сатиричног листа “Шарли Ебдо”, чије су новинаре и запослене, као и двојицу полицајаца – у нападу на редакцију 2015. године – побили исламски фундаменталисти.

Оправдано страхујемо да је реч о веома озбиљној намери да се организује терористички чин и да редакција и новинари буду мете напада.

Све ово је логична последица атмосфере насиља која се системски ствара, као и ширења милитантне националшовинистиче атмосфере коју продукује режим и друштвена “елита”.

Позивамо јавност да се солидарише са редакцијом листа Данас и нападнутим новинарима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар