Почетна » Колувијине везе у региону: Фирма у стану хрватске политичарке

Колувијине везе у региону: Фирма у стану хрватске политичарке

од admin
0 коментар

 

Славица Шијаковић, хрватска политичарка и радница државне финансијске агенција ФИНА, прошле године обратила се Трговачком суду у Хрватској и затражила да се промене подаци у вези са компанијом која је годину дана раније основана на адреси њеног стана.

У питању је фирма чији назив „ТХЦ Qуалитy Гроуп“ наслућује да се бави пословима у вези са производњом или продајом конопље пошто је ТХЦ назив псиохоактивне супстанце која се налази у овим биљкама. Власник фирме, од које је Шијаковић желела да се отклони, је Предраг Колувија који је у новембру 2019. ухапшен, а на његовом имању у Србији полиција је открила велики засад марихуане.

Суд је удовољио њеном захтеву и подаци компаније су измењени тако да адреса њеног стана од марта ове године више није званично седиште ове фирме. Није познато како су се повезали оптужени српски узгајивач марихуане и Шијаковић.

Slavica Jelinić (foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

Колувија је у Србији био близак људима који су радили у безбедносном систему, као и различитим политичарима, а КРИК сада откива да су његове везе са политичарима досезале и до Хрватске.

Шијаковић (раније Јелинић) је као чланица Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ), странке Бранимира Главаша коме се суди за ратне злочине, 2013. године била кандидаткиња за градоначелницу Вуковара и изабрана је за чланицу Градског већа овог града. Након разлаза са ХДССБ-ом на локалним изборима 2017. учествовала је као представница Зелених, а исте године је пред локалне изборе у Винковцима подржала кандидате тренутно владајуће странке у Хрватској – Хрватске демократске заједнице (ХДЗ). Запослена је у државној агенцији ФИНА, која пружа финансијске и услуге у вези са електронским пословањем и дигитализацијом.

Она није желела да за КРИК говори о везама са Колувијом.

„Не могу ништа коментирати. Хвала Вам, довиђења”, рекла је на питања новинарке КРИК-а откуд то да он оснује фирму на адреси њеног стана.

Колувија је заједно са држављанином Северне Македоније Гораном Стојановским основао компанију „ТХЦ Qуалитy Гроуп“ на адреси Шијаковићкиног стана 3. октобра 2019. Њих двојица су власници фирме идентичног назива у Северној Македонији, основане годину дана раније, која је добила дозволу Владе Македоније за гајење канабиса у медицинске сврхе, како је БИРН недавно објавио. Део засада индустријске конопље произведене у „Јовањици“ завршио је у овој фирми, пише у оптужници против Колувије и његових сарадника.

Хрватску компанију регистровали су за трговину, производњу и испитивање лекова и пољопривредну производњу, према подацима тамошњег пословног регистра. Власници су у пословној документацији објаснили и да је скраћеница „ТХЦ“ у називу фирме акроним од енглеских речи „труе хеалтх цомпонент“ што значи „стварно здрава компонента“. Фирма, међутим, није имала дозволу за узгајање или трговину канабисом било које врсте у Хрватској, речено је КРИК-у из неколико институција које дају ове дозволе.

Шта је ТХЦ и колики проценат је у региону дозвољен
ТХЦ је скраћеница речи тетрахидроканабинол, која је назив за психоактивну супстанцу у конопљи и ниво њеног садржаја кључна је разлика између биљака индустријске и индијске конопље (познатије као марихуане). У зависности од закона држава, висина процента ове супстанце одређује да ли је дозвољен узгој, продаја или држање биљака конопље. У Хрватској је дозвољено узгајати индустријску конопљу са не више од 0,2 посто ове супстанце, у Србији не сме да пређе 0,3 одсто, а у Северној Македонији могуће је узгајати ову биљку и са процентом вишим од 0,2 одсто ТХЦ-а, али само за производњу канабисовог уља у медицинске сврхе.ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
Колувијина фирма у Хрватској и даље постоји, али он очигледно није успео да развије послове у овој земљи јер је свега месец дана након што ју је основао ухапшен у Србији. Полиција га је зауставила док се аудијем возио од Београда ка Нишу и код њега пронашла фалсификовану полицијску легитимацију, а затим на имању његове компаније „Јовањица“ више од тону и по марихуане. Осим њега оптужена су још деветорица његових сарадника са имања. На лето 2020. српско тужилаштво је спровело наредну акцију хапшења Колувијих сарадника из српске полиције и обавештајних агенција – БИА и ВОА.

Министарство правосуђа Хрватске рекло је КРИК-у да им се Тужилаштво за организовани криминал из Србије није обратило у вези са Колувијом и фирмом коју има у тој земљи.

Веза Колувије и Шијаковић показује да у свету криминала национализам не игра значајну улогу: оптужени нарко-бос за себе истиче да је велики патриота, али је фирму основао у стану десничарски настројене хрватске политичарке.

Криминал и патриотизам

Колувија у обраћањима на суду себе представља као великог патриоту који је поносан на то што је оженио Српкињу, док су други, како је рекао, „оженили странкиње“. Више пута је поновио да га је увредило што су га неки назвали Црногорцем иако је Србин.

Branimir Glavaš (foto: hdssb.hr)

Шијаковић је, са друге стране, била у председништву Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ), странке коју је основао и водио Бранимир Главаш, један од оснивача ХДЗ-а којем се суди за ратне злочине почињене против српских цивила. Он је 2009. у Хрватској био осуђен због мучења и убиства цивила у Осијеку 1991. године, али је пресуду поништио хрватски Врховни суд и суђење је почело испочетка.

Као представница ове странке Шијаковић је на локалним изборима у Вуковару била кандидаткиња за градоначелницу 2013, али није победила. Постала је, међутим, чланица Градског већа у коме је доносила и контроверзне одлуке. Тако је, према писању медија, 2015. њен глас био одлучујући да се у Вуковару укине двојезичност и избаци ћирилица са табли на градским установама, институцијама, трговима и улицама. Приликом ове одлуке Шијаковић је стала на страну коалиције предвођене десно орјентисаном Хрватском демократском заједницом (ХДЗ).

Наредне године у ХДССБ-у је дошло до сукоба, а незадовољство се јавило због лоших резултата на парламентарним изборима на којима је странка освојила само један мандат. Шијаковић и колега Дамир Дорогхази упутили су отворено писмо Главашу у коме су се пожалили на ситуацију у странци, али и навели да је пресуда против њега била политичка. Месец дана касније, из ХДССБ-а је саопштено да је Шијаковић искључена из партије.

Она је наставила политичку каријеру и 2017. на локалне изборе за Градско веће Вуковара учествовала као носилац листе Зелених Хрватске. Странка, међутим, није освојила ниједан мандат.

Снажне везе у Србији

Везе које је Колувија имао са моћним људима у Србији биле су много снажније.

Он је, осим биљака на „Јовањици“, гајио и односе са различитим државним функционерима, полицајцима и обавештајцима.

Његово имање у Старој Пазови посећивали су и промовисали бројни представници власти. Александар Вулин, садашњи министар полиције, на имању је брао парадајз, а у посети су били и Зоран Бабић, бивши директор „Коридора Србије“, као и Драган Сикимић, директор Агенције за спречавање корупције. Уз Колувију се у јавности најчешће појављивао Драгомир Петронијевић, члан градског већа Града Београда. Никог од ових политичара српско тужилаштво није саслушало у истрази против Колувије.

Predrag Koluvija (foto: minrzs.gov.rs)

С друге стране, тужилаштво је оптужило тројицу полицајца, два радника Безбедносно-информативне агенције (БИА), као и бившег подофицира Војнообавештајне агенције (ВОА) јер су Колувији пружали логистичку и безбедносну подршку док је гајио марихуану. То су чинили на различите начине: достављали су му поверљиве информације из полиције, физички чували његово имање, обезбедили оружје, посебне полицијске таблице и помогли да се лажно представља као потпуковник ВОА-е. Имали су специјално направљену апликацију за тајну комуникацију „Разговор“ у којој су договарали како да штите Колувију, открио је КРИК почетком године.

Тужилаштво, међутим, није ни саслушало неке од тада утицајних људи у МУП-у за које су ухапшени радили. Истрага је, тако, утврдила да су Колувији полицијске таблице обезбедила два сарадника Дијане Хркаловић, бивше државне секретарке у полицији, али даље није испитана њена улога.

Није саслушан ни Милосав Миличковић, такође бивши државни секретар МУП-а и члан председништва владајуће Српске напредне странке, иако је један од сведока испричао да је имао састанак са Колувијом у службеним просторијама у згради СИВ-а.

Сара Смоловић   Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар

fourteen − 9 =