Почетна » КРИВИЧНА ПРОТИВ БИВШЕГ ДИРЕКТОРА: Симоновић частио Желтурист са 8,4 милиона динара

КРИВИЧНА ПРОТИВ БИВШЕГ ДИРЕКТОРА: Симоновић частио Желтурист са 8,4 милиона динара

од admin
0 коментар

Државни губиташ на име рехабилитације запослених склопио уговор о коришћењу хотела „Железничар“, унапред уплативши новац за услугу која никада није пружена, тврди обавештени извор Курира. Ново руководство поднело кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал.

Бивши директор „Железница Србије“ Драгољуб Симоновић исплатио је прошле године „Желтуристу“ 8,4 милиона динара за рехабилитацију радника у хотелу „Железничар“ у Врњачкој Бањи, иако нико од запослених тамо није боравио, сазнаје Курир.

Због тога је ново руководство „Железница“ поднело кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против Драгољуба Симоновића, Јовице Трајковића и још четворо запослених.
– Симоновић је 28. фебруара прошле године са „Желтуристом“ потписао уговор о пословно-техничкој сарадњи, а истог дана је том предузећу уплаћен аванс у износу од седам милиона динара. Предрачун је потписала директор Сектора за правне послове, иако послови превенције и рехабилитације запослених нису у надлежности тог сектора. За тај посао требало је да се распише тендер, али то није урађено, већ је са „Желтуристом“ директно потписан уговор. Анексом уговора било је предвиђено да авансна плаћања морају бити оправдана у року од три месеца, али тај новац никад није оправдан јер та услуга није ни пружена – каже извор Курира.

Он истиче да је вредност уговореног посла била седам милиона динара без ПДВ, колико је „Желтуристу“ одмах и исплаћено, али је касније то предузеће испоставило још један предрачун.

Потписао Зоран Лукић

– „Желтурист“ је 12. маја 2014. године испоставио још један предрачун на износ 1,4 милиона динара. Предрачун је плаћен после три дана, а потписао га је тадашњи помоћник генералног директора за правне послове, опште послове и људске ресурсе. Тек 22. октобра прошле године „Желтурист“ је „Железницама“ доставио допис да је примио аванс од 8,4 милиона динара, а 4. новембра и понуду у којој се запосленима у „Железницама Србије“ од 15. новембра нуди 40 места у једној смени у хотелу „Железничар“ у Врњачкој Бањи по цени 1.925 динара за пун пансион по особи – каже саговорник Курира.

У кривичној пријави, која је предата 10. августа ове године, пише да „средства по плаћеним предрачунима у износу од 8,4 милиона динара нису оправдана, нити је услуга извршена“.

Трајковићу ништа спорно

Јовица Трајковић, Симоновићев помоћник задужен за синдикате, каже да се не сећа спорног уговора.
– Синдикати су водили рехабилитацију и оверавали упуте запосленима, а мој сектор је само одобравао средства на основу плана пословања. Мој сектор никада никог није слао на рехабилитацију – каже Трајковић, који није могао да се сети ни ко је био задужен за контролу реализације уговора.

„Желтурист“
КРЕВЕТИ СПРЕМНИ, НИКО НИЈЕ ДОШАО

У „Желтуристу“ су нам потврдили да нико од радника „Железница Србије“ није боравио у њиховом хотелу „Железничар“ иако су за уплаћених 8,5 милиона том предузећу испоручили ваучере.
– „Желтурист“ је своје смештајне капацитете обезбедио и резервисао за потребе реализације уговора те са истим у том периоду није могао располагати. У више наврата „Желтурист“ је подсећао, обавештавао и тражио одговоре зашто се радници „Железнице Србије“ не упућују на коришћење услуга које су уговором предвиђене. Сазнали смо да су синдикалне организације смештале запослене у друге објекте – кажу у „Желтуристу“ и додају да су 8,5 милиона потрошили за исплату плата запослених.

Драгољуб Симоновић
УГОВОРЕ САМ ПОТПИСИВАО ПО ДИФОЛТУ

Драгољуб Симоновић, који је као бивши директор „Железница Србије“ потписао спорни уговор, тврди да не зна да „Желтурист“ није пружио услугу која му је плаћена и истиче да нема ништа незаконито у томе што није расписан тендер.
– Ми не расписујемо тендер зато што рехабилитација запослених иде преко Завода за здравство, која је ћерка фирма „Железница“. Када је реч о уговору, то је све водио Јовица Трајковић, који је био мој помоћник за синдикате. Као директор, уговоре потписујем по дифолту. Постоје службе које прате шта се дешава са уговором и да ли је услуга пружена, а ја као директор немам увид да ли је нешто реализовано – каже Симоновић.

 

(kurir)

Можда ти се свиди

Оставите коментар