Почетна » Лекари који су криви за Маркову смрт и даље раде, а из болнице тврде: „Убила га је прејака доза анестезије“

Лекари који су криви за Маркову смрт и даље раде, а из болнице тврде: „Убила га је прејака доза анестезије“

од Други Пишу
0 коментар

Сви лекари који су учествовали у лечењу Марка Стојановића (30), који је преминуо након компликација после колоноскопског прегледа у Општој болници у Ћуприји и даље су у радном односу, долазе сваки дан на посао, али не раде са пацијентима, како за Нова.рс каже доктор из ове установе, који је замолио да остане анониман, а који тврди да ће обдукција показати да је пацијент преминуо због прејаке дозе анестезије.

Када дође до лекарске грешке, услед које пацијент остаје трајно озлеђен или изгуби живот, доктори, чија се кривица испитује, престају са радним односом само уколико оду на одмор, отворе боловање или буду суспендовани.

„Суспензија није могућа док год не добијемо прве резултате инспекцијског надзора. Уколико резултати надзора покажу да су гастроентеролог, доктор Горан Гајић, али и колеге анестезиолог, хирург и други, који су учествовали у лечењу, криви, они ће бити суспендовани. До тада по закону није могуће удаљити их са посла. Они долазе свакодневно у болницу, али не раде са пацијентима. Саветовали смо их да узму одмор, да се мало склоне, док се не спусти прашина, због пацијената пре свега, који све ово слушају и у паници су“, прича за Нова.рс лекар из болнице у Ћуприји.

Велики број лекара учествовао је у Марковом лечењу које се завршило фатално.

„Истина је да је све кренуло наопако када је доктор Гајић случајно пробушио црева пацијенту приликом колоноскопије. Ипак, перфорација црева се дешава у више од 50 одсто оваквих захвата, то је уобичајено. Црева се закрпе и не буде последица. Међутим, овде је било додатних интервенција које су пошле по злу“, прича наш саговорник.

Због пробушених црева, Марко је морао да прими јачу дозу анестезије.

„Обдукција ће сигурно показати да је на крају крива анестезија, која је довела до електролитног дисбаланса, односно до повећане концентрације натријума у крви. Марко је био у плиткој анестезији кад је почео преглед. Међутм кад су пробушена црева морао је да добије јачу дозу. Тада се нешто десило, организам је лоше одреаговао, доза је очигледно била прејака. Црева су му закрпљена, то је урађено добро, међутим у сали је примећен емфизем на плућима, када је хирург морао да уради интубацију и пробушио је плућа. Ишло се из једног у други, па у трећи погрешан корак, био је то потпуни пакао. Марку смо стабилизовали стање колико смо могли, а онда је пребачен у Крагујевац на грудну хирургију. Питао сам колеге, зашто не иде одмах у Београд, али ми је речено да је таква процедура. Шта су му у Крагујевцу даље радили, не знам, а питање је да ли ћемо икада сазнати“, наглашава доктор из Ћуприје.

Он објашњава да је Марко, према извештајима из Београда, са широким зеницама стигао у Ургентни центар у Београду.

„Због огромне концентрације натријума у крви, пао је у кому. Не знам шта су му давали у Крагујевцу, али знам да је у Београд стигао са широким зеницама, а натријум у крви био му је на преко 1.000, док је за човека његових година нормално да буде око 140. То га је убило“, наглашава доктор.

Лекарима из Ћуприје живот је уништен, истиче он.

„Једва подносе све ово. Жао им је због Марка, не могу себи да дођу. Живимо у малој средини где се сви познају, тако да су њихове каријере овим случајем завршене, а репутацију болнице у Ћуприји ће ово заувек пратити. Криви смо ми у Ћуприји, али и лекари у Крагујевцу, сви делимо кривицу, само је неко највише крив, а то ће утврдити истрага и надам се само да неће сва одговорност пасти на оне који у политици ‚немају леђа‘“, наводи извор Нова.рс из болнице у Ћуприји.

Маркова супруга Николина, каже за Нова.рс да су јој лекари у УКЦ Крагујевац, након што су примили њеног мужа, саопштили да је он критично, али стабилно.

„Када је примљен у крагујевачку болницу, речено нам је да је стабилно. Међутим, сутрадан су нас обавестили да га хитно шаљу у Београд“, испричала је она.

Она је раније за портал Нова.рс испричала да је Марко на преглед „отишао здрав и прав“, а да је, како тврди, запао у кому после грешке лекара, који су му приликом прегледа пробушили танко и дебело црево, а касније, током хитног пребацивања на хирургију, пробушили и плућно крило у процесу интубације.

„Постало је критично, нису могли да га пробуде из анестезије и хитно су га пребацили у Крагујевац“, јецајући је испричала Николина.

 

Подсетимо, Марко Стојановић (30) из Свилајнца, Николинин супруг и отац једногодишњег детета, је 24. октобра отишао на колоноскопски преглед који се искомпликовао у болници у Ћуприји, а потом је пребачен у УКЦ Крагујевац, да би пет дана касније преминуо у Ургентном центру у Београду.

Пет дана Марко је лежао у коми, док су се лекари борили за његов живот, али су компликације нажалост биле кобне.

У Општој болници у Ћуприји прошле недеље покренут је поступак ванредне унутрашње провере квалитета стручног рада у пружању здравствених услуга, а јутрос је у ову болницу стигла инспекција Министарства здравља.

Наиме, гастроентеролог Горан Гајић, који је Марку радио колоноскопију, када му је пробушио црева, је рођени брат доктора Слободана Гајића, директора Опште болнице у Ћуприји, који на позиве наше редакције не одговара, а надамо се да због породичних веза, лекари који се сумњиче за смрт пацијента, неће имати протекције.

Маркова породица најавила је да ће због несавесног лечења и стручне грешке, тужити болницу и лекаре у Ћуприији. Његово тело налази се тренутно на обдукцији, због чега још није познато када ће бити сахрањен.

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар