Почетна » Нова.рс: Активисти извукли из Линглонга узбуњивача, Вијетнамци ступили у штрајк

Нова.рс: Активисти извукли из Линглонга узбуњивача, Вијетнамци ступили у штрајк

од admin
0 коментар

 

Према речима активиста, њему управа у први мах није дала пасош – због чега не може да напусти Србију.

Активисти су дошли аутомобилом по њега, успели да сместе радника у кола, али је приватно обезбеђење – ангажовано искључиво да чува бараке где су смештени радници – опколило активисте, село на хаубу аутомобила забрањујући да га извезу. Уз то, један од њих је викао: „Немате ви права да изводите иког из фабрике“.

Ситуација је била на ивици инцидента, јер су истовремено из барака излетели и остали радници из Вијетнама, који су физичком снагом одгурали раднике обезбеђења и држали их док аутомобил са њиховим колегом није изашао из круга фабрике. Они су се упутили до адвоката са којим ће отићи у полицију – да покушају да врате пасош овом узбуњивачу, јавља Нова.рс.

 

Новинарка Нова.рс Ана Лалић за Н1 наводи да се све време на лицу места налазио и човек који је јуче блокирао возило екипе Н1. Према њеним речима, радници су уплашени.

„Једна група радника је најавила да ће ступити у штрајк док им се не побољшају услови рада. А један део чак наводно жели да се врати у Вијетнам и имају исти проблем јер су им путне исправе код послодавца“, рекла је Лалић, додавши да радницима није дозвољено да напусте круг фабрике.

Потпуна обустава рада због нехуманих услова

Како је објавио портал Аутономија, око 500 радника из Вијетнама данас су ступили у потпуну обуставу рада како би скренули пажњу послодавцу на нехумане услове смештајних капацитета у којима бораве. Како су рекли неки од њих репортерки Аутономије, на обуставу рада су се одлучили и као знак подршке њиховом колеги који је данас добио отказ јер је говорио за медије о лошем положају запослених вијетнамских радника у Зрењанину.

Према последњим подацима и незваничним сазнањима, испред барака у којима се налазе вијетнамски радници су се појавили и припадници инспекције, полицајци у цивилу и службеници из канцеларије Заштитиника грађана.

Како јавља репортерка Н1, једино су се представили службеници из канцеларије Заштитника грађана, док остали нису хтели да се представе.

Подсећамо, турбуленције у кругу фабрике гума у Зрењанину почеле су пре пет дана, након што је Н1 објавио снимке из кампа у коме су смештени вијетнамски радници. Министарство за рад послало је инспекцију на градилиште Линглонга, а организација Астра, која је и поднела пријаву за потенцијалну трговину људима с циљем радне експлоатације, тражи хитну реакцију свих надлежних.

Синоћ је, међутим, дошло до новог развоја ситуације, у којој је блокирана екипа новинара и сниматеља Н1 која је завршила снимање испред барака у којима су смештени радници из Вијетнама. На изласку из индустријске зоне Зрењанин југоисток, непозната особа на неколико минута аутомобилом је блокирала пролаз екипи.

Нова рс/Н1

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

12 + sixteen =