Почетна » НАЈТУЖНИЈЕ СУДБИНЕ ДЕЦЕ У СРБИЈИ Родитељи их затварали са псима,тетовирали, снимали…

НАЈТУЖНИЈЕ СУДБИНЕ ДЕЦЕ У СРБИЈИ Родитељи их затварали са псима,тетовирали, снимали…

од admin
0 коментар

Током прошле године у здравственом систему Србије регистрована су 634 злостављана детета. Од тога, 201 дете је било занемарено, а највише је било физичког злостављања

У оквиру серијала „најтужније приче у Србији“ објављујемо 19 прича о затварању, занемаривању и злостављању деце које су са нама поделили социјални радници.

1. Држала дете затворено у кући

Београђанка која дуго није могла да затрудни родила је бебу у четрдесетим годинама. За њену трудноћу комшије нису знале. Месецима није излазила из куће и ни са ким није комуницирала. По рођењу детета почела је да излази напоље. Ишла је на посао. Дете је до своје треће године било затворено у кући и није имало контакт са светом. Једног дана дете је само изашло из куће, када мајка није опазила, и почело да вришти. Комшије које су приметиле дете притрчале су у помоћ. Откривено је да мајка има психички поремећај и да је у жељи да дете има само за себе имала намеру да га заувек држи у кући.

2. Под видео-надзором

Мајка и очух више од годину дана држали су затворене три ћерке у кући. Собе у којима су се девојчице налазиле биле под сталним видео-надзором, тако да су родитељи могли да прате сваки њихов покрет. Ако желе да изађу из својих соба у којима су биле закључане и оду у тоалет, ћерке су морале да ставе црну капу и да подигну руке, након чега би их родитељи изводили до купатила, враћали назад и поново закључавали.

3. Купали децу два пута месечно

Брачном пару одузета су деца због занемаривања и злостављања, након што је утврђено да је двоје деце живело у нехуманим и нехигијенским условима. Деца до поласка у школу нису знала чему служи четкица за зубе. Приликом поласка у школу, у разговору са психологом малишани су испричали да се купају два пута месечно и да иду на спавање без вечере, јер је она „нездрава“ према речима родитеља.

4. Умотали бебу у крпе

Центру за социјални рад пријављено је злостављање и занемаривање бебе. Када је екипа отишла у породицу како би утврдила о чему се ради затекла је бебу како на фотељи спава умотана у крпе, док су по њој милеле бубе. Родитељи бебе били су познати полицији одраније, по бројним крађама и нередима у алкохолисаном стању.

5. Залепили јој уста селотејпом

Мајка и отац, познати полици по диловању и конзумирању наркотика, лепили су детету уста селотејп траком како не би морали да га слушају док плаче. Рођаци који су дошли у посету затекли су петогодишњу девојчицу са залепљеним устима, на шта су њени родитељи одговорили да се играју са дететом. Девојчица је плакала и јецала, а претпоставља се и да су је физички малтретирали. Рођаци су случај пријавили полицији, а надлежни су заштитили петогодишњакињу.

6. Дете се дави, родитељи пију

Родитељи двогодишњака оставили су дете да се купа у дворишном базену дубине два метра. Дете је током игре у води исклизнуло из гуме и почело да се дави. За то време родитељи су на лежаљкама уз гласну музику пили коктеле. Комшиница је видела дете које се дави и скочила у базен и спасла му живот.

7. Непокретна и сама у стану

Родитељи непокретне девојчице остављали су је саму у кући док су били на послу. Једном приликом девојчица је толико гласно запомагала да су је чуле комшије из суседног дворишта. Они су разбили прозор и ушли у кућу, где су затекли непокретно дете на поду. Девојчица је била жедна, покушала је да дохвати воду и тада је пала са кревета. Родитељи су се оправдавали изговорима да нису имали новца да плате неког ко би је чувао.

8. Везивали дете

Родитељи несташног дечака везивали су га за столицу када је био немиран, јер „нису имали довољно живаца“. Дете је позвало полицију и прјавило родитеље, због чега су му у присуству полиције претили да ће га пребити. Мајка и отац детета су психички болесници.

9. Затварао децу док се коцкао

Отац двоје малолетне деце, у породичном стану стално је организовао „партије покера“, приликом којих је породицу затварао на тераси како не би сметала док он „зарађује паре“. Мајка деце је неретко морала да учествује у целом догађају у улози конобарице. Дечаци су све испричали школском педагогу.

10. Развели се и оставили децу

Родитељи троје деце оставили су малишане узраста од осам до 16 година у породичном стану и отишли од њих. Након развода ни један од родитеља није желео да сноси одговорност и брине о деци, те су их оставили да се сами сналазе. Деца су помоћ затражила у школи, а Центар за социјални рад им је касније пронашао хранитељску породицу.

11. Није дала деци да иду у школу

Мајка двоје деце бранила је својим малишанима да похађају школу и изгладњивала их. Комшија који је знао целу ситуацију, након неуспелих покушаја да одврати мајку од таквих поступака, пријавио је случај полицији и спасао децу.

12. Исписали из школе и удали ћерку

Родитељи су натерали петнаестогодишњу ћерку да се испише из школе и да се уда како би на време основала породицу и да не би морали више да је издржавају. Удали су је за човека који је 20 година старији од ње. Девојчица је побегла и затражила помоћ од полиције.

13. И буквално чупала косу

Средњошколка чији су родитељи образоване особе није постизала добре резултате у школи. Мајка јој је стално говорила да мора да буде боља, а отац да је „глупа кад не може да има све петице“. Како би успела да задовољи њихове захтеве ова тинејџерка трудила се да учи, међутим, резултати у школи су бивали све лошији. Ова средњошколка почела је чак да чупа косу са главе када би добила лошу оцену. Манија чупања косе је постала очигледна оног дана када је са печатима без косе на глави дошла у школу. Наставници су реаговали како би помогли девојчици.

14. Булимично дете терали да једе

Шеснаестогодишњакиња која је ималу булимију повраћала је након оброка, а њени родитељи „како би је натерали да се не глупира“ мислећи да то ради намерно јер мисли да је дебела, приморавали су је да једе велике количине хране. Једном приликом девојка је пала у несвест од повраћања, а по доласку у Хитну помоћ лекари су утврдили о чему се ради.

15. Држали болесно дете код куће

Бебу која је рођена са здравственим компликацијама родитељи су држали у кући и чекали да се деси чудо уместо да му пруже медицинску помоћ. Дете је рођено у кућним условима па нигде није ни евидентирано. Након неколико месеци, са озбиљним компликацијама и тегобама примљено је у болницу, где су лекари обавестили полицију. Дете је одузето родитељима.

16. Окривила сина да је украо накит

У породичном стану мајци малолетног детета нестала је кутија са накитом, у вредности од неколико стотина евра. Ова мајка окривила је сина да је украо накит, мислећи да га је продао и да је новац користио за забаву. Због тога је одлучила да га казни и да му више ништа не купује. Дечак је у школи ужину позајмљивао од својих вршњака, јер му је мајка ускратила и новац за храну ван куће. Ситуацију су приметили у школи, и након разговора са дететом и мајком утврђено је о чему се ради. Након месец дана, накит је пронађен у златари када је спремачица стана покушала да га прода.

17. Тетовирали децу

Десетогодишња девојчица и њен дванаестогодишњи брат појавили су се једног дана у школи са тетоважама. Мајка и отац тетовирали су своју децу како би их, у случају крађе, неко препознао по цртежу. Када је учитељ питао о чему се ради, деца су рекла како су добровољно урадила тетоваже. Иако није утврђено да ли је тетовирање урађено добровољно или не, деца су одузета због лошег старања родитеља.

18. „Боље да те нисам родила“

Самохрана мајка у раним двадесетим годинама свакодневно је својој ћерки говорила „боље да те нисам родила“. Девојчица никада није имала довољно љубави ни пажње. Када је напунила 15 година поверила се најбољој другарици да планира да се убије како би њена мајка коначно била срећна. Другарица је помоћ затражила од својих родитеља а затим је случај пријављен надлежнима.

19. Деца у боксу са псом због непослушности

Због непослушности мајка је застрашивала децу и затварала их у бокс са псом. Комшија који је приметио шта мајка ради звао је полицију и деци је пружена помоћ.

Ана Ђокић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four × 1 =