Почетна » Независно удружење новинара Србије оштро осуђује цртање мете новинару „NewsMax Adria“ телевизије Жељку Вељковићу у последњих пар дана.

Независно удружење новинара Србије оштро осуђује цртање мете новинару „NewsMax Adria“ телевизије Жељку Вељковићу у последњих пар дана.

од admin
0 коментар

 

„Добро вече. Где сте били деведесетих? Колико сте села спалили? Јесте ли донели кући бар један фрижидер, прстен или златан зуб? Јесте ли убили бар једног човека у Сребреници. Укопасте ли неког Албанца у масовну гробницу? Или сте можда тих година изгубили неког свог у Босни, Крајини, на Косову?“, рекао је он на почетку емисије.

 

Вељковић за наше удружење каже да „све што се догодило шаље јасну поруку државе – у лаж треба да верујемо, а истина је опасна“.

 

„Готово истовремено власт и њени медији пласирали су очигледну и лако проверљиву лаж да је Црна Гора све Србе и Србију оптужила за геноцид, а мени поручили да се истина мора платити претњама, увредима и провлачењем кроз ружичасто перје и катран. Мој увод у Преглед дана био је јасан – злочини су се догодили, ратни профитери постоје, али и једни и други имају своја имена и искључиво личну одговорност“, изјавио је он.

 

НУНС напомиње да новинари имају право да се слободно изражавају, стога имају и обавезу да говоре истину, те да спомињање Сребренице, као најмрачнијег тренутка наше историје, никако не сме да буде условљено игнорисањем и прећуткивањем. Медијски радници се често застрашују због помињања тог догађаја, будући да су два међународна суда (Међународни кривични суд за бившу Југославију и Међународни суд правде) саопштила да је у том месту почињен геноцид.

 

Случај напада на колегу Жељка Вељковића ћемо регистровати у Бази напада и притисака на новинаре као и у нашој регионалној бази СафеЈоурналистс.нет, и о њему обавестити међународне организације.

 

НУНС,

 

22. јун 2021.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three − two =