Почетна » НОВИ ЕКСТАЗИ СТИГАО ИЗ КИНЕ У СРБИЈУ Пет пута је јачи, а само једна таблета може ДА УБИЈЕ

НОВИ ЕКСТАЗИ СТИГАО ИЗ КИНЕ У СРБИЈУ Пет пута је јачи, а само једна таблета може ДА УБИЈЕ

од admin
0 коментар

Розе таблета новог екстазија „редбул“, чија једна доза може да изазове кому а потом и смрт, недавно се појавила у Србији, сазнаје „Блиц“.

Према нашим сазнањима, ова врста таблета код нас је стигла из илегалних лабораторија синтетичких дрога из Кине, а јачина само једне дозе је пет пута већа него раније откривених врста овог наркотика. Како каже извор „Блица“ упознат са ситуацијом на српском тржишту психоактивних супстанци, екстази „редбул“ највише је распрострањен у Београду.

– Клиничким испитивањима је установљено да дозе од 75 мг активне МДМА супстанце, која се налази у обичном екстазију, нису смртоносне. Међутим, то се не може рећи за новооткривене таблете које су преплавиле Србију. Наиме, доза једне таблете је пет пута јача од уобичајене, а млади је узимају јер има продужено дејство, њени ефекти трају и до осам сати – каже наш саговорник.

Према његовим речима, последице које само једна таблета ове врсте екстазија изазива језиве су – може се чак и умрети.

– Ова врста екстазија је лако доступна младима. Највише га има по клубовима, где они једну таблету могу купити за 10 евра. Они млади који нису имали ранијих искуства са дрогом од једне дозе упадају у транс, тресу се, имају нападе налик епилептичнима, након чега наступају кома и смрт! С друге стране, они који синтетичке дроге конзумирају већ неко време „редбул“ избегавају, односно узимају мање дозе – половину или четвртину – каже наш извор.

Према његовим речима, екстази је популаран код младих људи који одлазе на журке електронске музике, а који га конзумирају јер изазива осећај „блискости“ и „даје им снагу“.

– Међутим, велики број нуспојава се јавља након унете таблете. Зноје се, несвесно стежу вилицу, долази до дехидрације, убрзан је рад срца. Након честог конзумирања појављују се депресија, висок притисак… – објашњава наш саговорник.

Како каже, млади у такве врсте изласка одлазе не због музике и дружења већ да би се дрогирали.

– Немају граница. То се види по њиховом понашању. Дешава се да пријатељи у Хитну помоћ доведу другаре од 15 година потпуно дезоријентисане, а сцене које праве су тужне и понижавајуће. Не знају где су, поглед им је изгубљен. Без проблема говоре да су за викенд конзумирали и по пет таблета за вече, хвалећи се да су га сами купили – наглашава наш саговорник.

Власници клубова знају све и продају воду за 400 динара

Према речима нашег саговорника, власници клубова су свесни чињенице да се у њима конзумирају наркотици, наглашавајући да се то огледа у цени флашице воде у клубу.

– Наиме, вода коју конзументи опојних дрога пију јер таблете изазивају дехидратацију, на неким местима кошта колико и пиво, вотка, односно скупља је од њих. Такође, свим гостима је забрањено да у тоалету пију воду јер тамо стоји обезбеђење и избацује их напоље, терајући их да за флашицу воде издвоје од 250 до 400 динара – објашњава наш саговорник.

Дилери дају попуст на количину

Дилери се са својим потенцијалним купцима често договарају око цене, самим тим често се дешава да млади синтетичку дрогу набаве и за свега 500 динара.

– Улична цена екстазија је од 500 до 1.000 динара. Међутим, купци и дилери се ценкају, те ако неко узима више екстазија, има попуст – на пример за четири таблете он ће пету добити гратис, односно ако узима шест таблета, две ће добити бесплатно – објашњава наш извор.

Поплава „Редбула“ у Британији

„Поплава“ екстазија „Редбул“ пре две године почела је у Британији и то на Манчестер фестивалу. Како је тада писао Гардијан на фестивалу је било више случајева тровања овим екстазијем, за који је утврђено да садржи чак 250мг МДМА у себи, што је много више него што је ова дрога саџала 90-их година (100мг).

Након серије преминулих од тровања са МДМА и то су претежно биле младе жене. Британске власти тада су упозориле клабере да се чувају ове дроге која је имала и смртносне последице.

Бојана Богосав    Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар