Почетна » НУНС: Процесуирати претње новинарки Горици Николин

НУНС: Процесуирати претње новинарки Горици Николин

од Други Пишу
0 коментар

Независно удружење новинара Србије најоштрије осуђује претње новинарки Радија 021 Горици Николин и позивамо Тужилаштво да предузме све мере како би се открило ко стоји иза ових гнусних претњи.

Редакција Радија 021 саопштила је да је на њен Инстаграм налог упућен низ увреда и претњи новинарки Горици Николин, а због њеног недавно објављеног текста о атељеима на Петроварадинској тврђави, који се, у највећем броју, нелегално користе.

Поруке су упућене са Инстаграм налога кјуо958, а директан повод било је писање новинарке јер се у самој поруци налази линк ка горе поменутом тексту. Новинарки је са тог профила поручено да је „зна са класе“, уз вулгарну претњу да ће „пишати по њој“ и низ других увреда, а са истог налога је покушан и видео позив.

Колегиница Горица Николин казала је да се због овог напада осетила небезбедно и понижено, због чега је са свог приватног налога блокирала овај налог како би га онемогућила да настави са увредама и претњама, што би њу изложило додатном стресу.

Из Радија 021 наводе да се константно суочавају са оваквим случајевима на које не реагују како не би дошли у ситуацију да се баве собом, уместо извештавањем од интереса за јавност.

“У овом случају, међутим, одлучили смо се на реакцију, јер је порука била директна, а проблем о ком је новинарка писала погађа и оне особе које су од нерегулисаног боравка у атељеима створили успешан приватни бизнис”, наводе у Радију 021 који су случај пријавили полицији и тужилаштву.

Случај колегинице Николин показује са чиме се на свакодневном нивоу новинари и новинарке у Србији суочавају и да недовољна реакција надлежних органа охрабрује деловање починилаца оваквих претнњи и увреда.

НУНС упозорава да је број забележених случајева напада, претни и притисака на новинаре и новинарке у протеклих неколико година троцифрен и позива надлежне институције да се озбиљније баве овим питањем јер брине озбиљност претњи које се изричу и чињеница да процесуирање и изречене санкције и даље немају одвраћајући ефекат. Само у прошлој години је било је НУНС је забележио 136 напада, претњи и притисака на новинаре, од чега у онлајн простору чак 51.

Управо због оваквих случајева НУНС је покренуло платформу за онлајн безбедност новинара „На првој линији“ (првалинија.нунс.рс) на којој се налазе ресурси и алати који помажу редакцијама и новинарима како да исправно поступају у случају онлајн претњи упућених њима. У оквиру ове акције новинарима жртвама онлајн насиља пружа се и правна подршка, као и психолошка подршка да се лакше носе са овом ситуацијом.

Можда ти се свиди

Оставите коментар