Почетна » Нунс:Увреде и претње новинару Милану Никићу

Нунс:Увреде и претње новинару Милану Никићу

од admin
0 коментар

 

Независно удружење новинара Србије осуђује беспризорно понашање локалних функционера из општине Баточина који су данас псовали, вређали па чак и упутили претње дописнику Н1 ТВ Милану Никићу из Крагујевца.

Данас након што је завршен протест незадовољних грађана Баточине испред седишта исте општине, почела је седница Скупштине општине Баточина на чијем дневном реду је било усвајање буџета општине за 2022. годину. Седницу је хтело да прати више медијских екипа како би известили јавност о овој јако важној теми за грађане Баточине. Како је колега Никић изјавио за НУНС, једном броју колега и колегиница ово право било је ускраћено, док је он успео да уђе у скупштинску салу, али није успео да обави свој посао. Наиме, поједини одборници, као и председик општине Здравко Младеновић, упутили су колеги Никићу велики број увреда укључујући и експлицитне псовке, а на снимку се осим тога може чути и претња “да ће му ударити то (прим.прев. камеру) о бетон”.

Председник општине, Здравко Младеновић, који је био најгласнији у овој хајци, звао је полицију и обезбеђење с намером да ове службе избаце Никића из скупштинске сале. Ниједна од ових служби није реаговала, а колега Никић је након што је истрпео увреде и претње сам напустио седницу Скупштине општине.

Никић је изјавио да га је овај инцидент јако потресао и узрујао и да ј због тога има читав дан здравствене сметње.

Подсећамо да је Законом о локалној самоуправи чланом 35 одређено да су: “Седнице скупштине општине су јавне”, те да “Скупштина општине може одлучити да седница скупштине не буде јавна из разлога безбедности и других разлога утврђених законом.”

Имајући у виду шта се налазило на данашњем дневном реду седнице Скупштине општине Баточина не видимо ни један једини оправдани разлог зашто би Скуштина општине могла да одлучи да ускрати присуство јавности. Такође, на сајту ове општине не постоји никакво обавештење да је ова седница била затворена за јавност те из тога закључујемо да је у конкретном случају прекршен Закон о локалној самоуправи члан 35. став 1. Поред тога позовимо надлежне органе да испитају да ли у увредама и претњама које су упућене колеги Никућу постоји елементи кривичних дела.

НУНС позова институције и надлежне органе да утврде одговорност за овакво понашање и надамо се да ће носиоци јавних функција бити адекватно кажњени.

 

НУНС,

20.12.2021.

Можда ти се свиди

Оставите коментар