Почетна » КО ЈЕ ПРОСЛЕДИО ДОКУМЕНТА О ПРЕВАРАМА ПРЕДСЕДНИКА ГРОЦКЕ Јовановић: Симоновићу помогли да ПОЧИСТИ ДОКАЗЕ

КО ЈЕ ПРОСЛЕДИО ДОКУМЕНТА О ПРЕВАРАМА ПРЕДСЕДНИКА ГРОЦКЕ Јовановић: Симоновићу помогли да ПОЧИСТИ ДОКАЗЕ

од admin
0 коментар

Уместо да проследи истражним органима, Јасмина Лековћ документа је доставила је тадашњем првом човеку Гроцке и тако му омогућила да прикрије компромитујуће доказе. А све то се дешава у раздобљу када је већ на прелазу из јавног правобранилаштва у нотаре – открио је за „Блиц“ новинар Милан Јовановић, чије паљење куће је, према оптужници Другог основног јавног тужилаштва, 12. децембра прошле године организовао управо Симоновић.

Бивши председник Општине Гроцка је Јовановића, његовог колегу Жељка Маторчевића и некадашњег комуналног инспектора Срећка Васића тужио због клевете јер су наводно „против њега изнели нетачне податке да је за време свог мандата вршио финансијске малверзације и бавио се корупцијом“.

– Госпођи Лековић, док је била општински правобранилац, 3. септембра 2018. године доставио сам документацију о свим махинацијама тадашњег председника општине. Међутим, она је у одговору на пријаву, који ми је упућен 25. септембра те године, навела да правобранилаштво није надлежно да по пријави грађана спроводи истражне радње. Такође, правобранилаштво Гроцке није уопште ни проследило пријаву надлежним институцијама. Уместо тога, правобранилаштво, на чијем је челу била Јасмина Лековић, пријаву је доставило Симоновићу. Тако му је омогућила да почисти за собом, тачније да не остави инкриминишућа документа – објаснио је Јовановић који је после тога документацију о Симоновићевим актовностима док је руководио општином доставио и тужилаштву, председнику и премијерки Републике Србије.

Јовановић у почетку није знао ко је Симоновићу доставио сву документацију коју су прикупили о његовим малверзацијама, а у међувремену је дошао до сазнања да је све потекло из канцеларије тадашњег општинског јавног правобраниоца.

– Иако је Јасмина Лековић прешла у нотаре, то је не аболира и у марту следеће године мораће да се појави као сведок и објасни шта је урадила са документацијом коју сам предао општинском јавном правобранилаштву, у нади да ће урадити оно што би требало – заштитити интерес свих грађана Гроцке. То су предложили наши адвокати, а сложила се правна заступница Симоновића. Надам се да ће њена улога бити расветљена до краја и да ће је надлежни органи процесуирати због злоупотребе службеног положаја – констатовао је Јовановић.

Паљење куће новинару Жиг инфа Милану Јовановићу, према оптужници, организовао је Драгољуб Симоновић, некадашњи председник општине Гроцка

Интересантно је да је у време када јој је Јовановић проследио документацију о Симоновићевим злоупотребама, Јасина Лековић већ доставила своје папире Министарству правде на јавном конкурсу за именовање јавних бележника. Конкурс за нове нотаре је био објављен 6. јула 2018. године, а министарка правде је 26. септембра прошле године донела решење о новоизабраним јавним бележницима, међу којима се нашла и Јасмина Лековић, у то време још општински правобранилац у Гроцкој. Вест да је Јасмина Лековић постала нотар објављена је на сајту Министарства правде 14. октобра 2018. године. Да постоји нека тајна веза пословне природе између Јасмине Лековић и Драгољуба Симоновића, на известан начин потврђује и вест објављена на званичном сајту општине Гроцка 22. јануара ове године, само три дана пре хапшења тадашњег првог човека ове општине на обали Дунава. Наиме, у том обавештењу наведено је да „како су за целокупну општину Гроцка до сада била предвиђена само два нотара и то у насељу Лештане, инсистирањем општинског руководства код Министраства правде, грађанима општине Гроцка издејствован је још један нотар“. У наставку обавештења наведено је да је канцеларија нотара Јасмине Лековић отворена у Гроцка, и на којој је адреси.

Поднео 15 тужби

Симоновић је до сада поднео 15 тужби против портала Жиг инфо, због „душевног бола насталог због текстова на том порталу“. Једну од тих тужби суд је одбацио тако што се прогласио ненадлежним. Уредник Жељко Маторчевић је пребијен у октобру прошле године. Нападачи на њега нису откривени, док је новинару Јовановићу спаљена кућа.

Радила по закону

„Блиц“ је јуче ступио у контакт и са Јасмином Лековић, која је у први мах упитала зашто би она одговарала на питања и да јој се обратимо писменим путем, тачније, да јој поштом пошаљемо питања.

– Ја сам као правобранилац послове обављала у складу са законом и овлашћењима – одговорила је на питање шта је било са документацијом коју јој је доставио Јовановић и да ли се све то дешавало када је била на прелазу између општинског јавног правобранилаштва и јавног бележништва.

О Драгољубу Симоновићу је казала да јој је био послодавац на неки начин.

– Нисмо ни пријатељи, ни непријатељи, у коректним смо односима – навела је Лековићева.

На нашу констатацију да је интересантно да је општина на свом сајту објавила вест да је она постала нотар, те да је трећи јавни бележник именован на инсистирање општинског руководства, Лековићева је рекла: „Ако ви то кажете“, и додала да би на територији Гроцке требало да раде четири нотара.

 

Ана Ж. Аџић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар