Почетна » Оштетили буџет за 39 милиона, кажњени са по 30 хиљада динара

Оштетили буџет за 39 милиона, кажњени са по 30 хиљада динара

од Други Пишу
0 коментар

Прекршајни суд у Пожаревцу осудио је на минималне новчане казне бивше директоре Центра за културу у Кучеву због којих је буџет оштећен за укупно око 39 милиона динара. Поступак је покренут по пријави буџетске инспекције, а након писања ЦИНС-а о спорним уговорима које је Центар за културу склапао са одборницима СНС-а.

Златан Забуковец и Јасмина Благојевић, некадашњи директори Центра за културу Драган Кецман у Кучеву, осуђени су зато што су од почетка 2020. до краја јануара 2022. незаконито ангажовали на десетине људи на шта је укупно потрошено око 39 милиона динара.

Обоје су на суду признали прекршај и кажњени су са по 30.000 динара.

Тако је Благојевић судији рекла да су људе запослили без прибављене сагласности Владе и мишљења министарства, што су били дужни да имају, зарад „социјалне политике и збрињавања људи“. Слично је испричао и Забуковец који је на место директора дошао у августу 2020:

„Ми смо запослили одређен број лица по том основу са циљем да остваримо неку социјалну политику, односно збринемо та лица и њихове породице те никакве лоше намере у том чину није било“.

Како се наводи у пресуди Прекршајног суда у Пожаревцу (Одељења у Голупцу), управо то што су признали узето је као једна од олакшавајућих околности приликом одређивања казне, иако су прекршаје направили са умишљајем.

Међу онима које су ангажовали били су и одборници Српске напредне странке (СНС) из Кучева, показало је истраживање ЦИНС-а из прошле године. Тада смо открили да је на ангажовање ових одборника Центар за културу дао најмање око три милиона динара, а неки од њих су упркос томе што су имали уговоре, за ЦИНС тврдили да тамо не раде.

Поред Благојевић и Забуковец, кажњен је и Центар за културу као правно лице са 200.000 динара што је ниже од законом предвиђене казне. Судија је у пресуди навела да је на то посебно утицала чињеница да је ова установа отклонила неправилности и пре него што је пресуда донета.

Буџет без враћених милиона

Овом пресудом практично је „отписано“ око 39 милиона динара, колико је незаконито потрошено, с обзиром да они неће бити враћени у буџет.

Адвокат Иван Нинић каже да је то могло да се деси да је вођен кривични, а не прекршајни поступак:

„Ових 39 милиона би било могуће да се врате само ако би изрекли кривичну санкцију и ако би пресуда гласила тако. Пошто овде нема кривичног поступка, овај новац нико неће вратити и заправо ово је један елегантан начин да се ова ситуација реши – да се задовоље прописи, да се кривци казне, али да то буде симболично“.

Уместо прекршајног поступка, Нинић каже да је у овом случају требало утврдити траг новца, видети где је он отишао, као и да ли је реч о фиктивним пословима:

„Тужилаштво у томе не види ништа спорно, том прекршајном пријавом Министарство финансија већ усмери у ком правцу ће поступак ићи и то је заправо један начин да се извлачи новац за партијске потребе. И то јесте не само страначко запошљавање, то је један вид корупције јер се на тај начин корумпирају одборници, купује се политичка већина, купује се политички мир у локалном парламенту“.

фото Принтскрин Крик

Јована Томић    Крик

Можда ти се свиди

Оставите коментар